Суспільство

У Житомирській єпархії УПЦ МП стверджують, що інформація про перехід трьох з шести громад до ПЦУ не відповідає дійсності

24 January 2019, 16:04

Повідомлення про перехід до Православної церкви України релігійних громад сіл, Демківці, Княжин та Павлівка, опубліковане прес-службою Житомирської облдержадміністрації 22 січня 2019 року, не відповідає дійсності.

Про це 23 січня повідомив офіційний сайт Житомирської єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

«22 січня 2019 року, на сайті Житомирської обласної державної адміністрації з'явилося повідомлення, що в селах Демківці Любарського району і Княжин Чуднівського району Житомирської області «парафіяни церков провели збори релігійних громад, під час яких вирішили перейти з Української Православної Церкви Московського Патріархату в Єдину Православну Церкву України». Про це пише Союз православних журналістів (СПЖ), які отримали коментарі від благочинних Житомирської єпархії УПЦ вищезгаданих районів. Повідомлення про перехід релігійних громад сіл, Демківці, Княжин та Павлівка, опубліковане прес-службою Житомирської облдержадміністрації, не відповідає дійсності (…). Так, в селі Демківці дійсно 22 січня 2019 року пройшли збори релігійної громади, проте на них парафіяни виступили за те, щоб залишитися в лоні канонічної Церкви. Документи, підписи людей, передали в Житомирську держадміністрацію, але спростування не послідувало», - повідомляє прес-служба єпархії.

«У нас було голосування в селі Демківці Любарського району, за протоколом проголосувало 38 людей за те, що ми не відходимо від канонічної Церкви і залишаємося при Блаженнішому Митрополиті Онуфрії та УПЦ, не маємо бажання переходити в новостворену церковну структуру під назвою «ПЦУ». Так як це було доведено до відома і було оформлено на зборах, чому інформація була перекручена і спотворена - ми не розуміємо», - цитує прес-служба благочинного Любарського району Житомирської єпархії УПЦ протоієрея Миколу Шапіренка.

За даними сайту єпархії, для участі у зборах у Демківці спеціально приїхали представники «Правого сектору» і навіть почали погрожувати парафіянам і священикам.

«Коли в ході засідання в залі почалися погрози, громада піднялася і вийшла. Залишилося близько 15 осіб, до десятка з яких – сторонні. З ким вони далі проводили ці збори, як вони їх проводили як і голосували – я не знаю, тому що наші парафіяни повернулися в церкву і там чекали, поки вся ця вакханалія закінчиться. Крім того, віруючі повернули пожертву місцевому меценату, який на зборах став агітувати їх перейти в ПЦУ. Люди сказали, що якби вони знали, що їх за ці гроші купити хочуть, вони б їх не взяли», - цитує прес-служба благочинного Любарського району.

Житомирська єпархія також стверджує, що інформація про перехід до Православної церкви України релігійних громад сіл Княжин Чуднівського району та Павлівка Пулинского району також не відповідає дійсності: у Княжині є каплиця, але немає зареєстрованої громади УПЦ, а в Павлівці православна громада місцевого храму УПЦ на честь Дмитра Солунського «також нікуди з УПЦ не переходила».

Нагадаємо, за даними Житомирської ОДА, станом на 24 січня 6 релігійних громад погодили свій перехід до ПЦУ: 11 січня 2019 – в селі Ворсівка Малинського району, 19 січня - в місті Андрушівка, селах Кишин Олевського району та Павлівка Пулинського району, а 22 січня - с. Демківці Любарського району та с. Княжин Чуднівського району.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2019 року голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич підписав розпорядження «Про реєстрацію Статуту релігійної організації у новій редакції», яким затвердив статут громади села Ворсівки Малинського району, яка вийшла з УПЦ МП і приєдналася до Православної Церкви України. Після подячного молебню у житомирському Свято-Михайлівському соборі, куди 17 січня 2019 року привезли Томос, президент Петро Порошенко пообіцяв захищати парафії та священиків, які переходять до Православної церкви України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква ПЦУ релігійна громада  
Матеріали по темі