Влада

На замітку житомирським мамам: в Україні запрацював новий вид соцдопомоги – «муніципальна няня»

30 January 2019, 13:07

З 2019 року в Україні запрацював новий один вид соціальної допомоги новоспеченим батькам – «муніципальна няня».

Це додаткова грошова допомога від Уряду молодим сім’ям, - поінформував 30 січня Урядовий портал.

«Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1626 гривень на відшкодування послуги няні. На це Уряд у державному бюджеті заклав 500 мільйонів гривень. Незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, держава виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню», - інформує сайт.

Урядовий портал уточнює: кошти для няні кожна мама отримуватиме додатково до щомісячних виплат на дитину впродовж трьох років декретної відпустки. Ця компенсація виплачуватиметься управлінням соціального захисту населення наприкінці кожного місяця і автоматично переглядатиметься щороку відповідно до прожиткового мінімуму на дітей.

Це також офіційне працевлаштування і гідна пенсія для жінок, які працюють нянями, а переважно це жінки передпенсійного і пенсійного віку, - наголошують в Уряді.

«Мама самостійно обирає няню, укладає з нею цивільно-правовий договір, який не потребуватиме нотаріального завірення. Далі мама має подати документи в управління соціального захисту для оформлення компенсації послуги «муніципальна няня». Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорта мами, підтверджувальні документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунка, розрахункова квитанція тощо)», - йдеться в публікації.

Жінка-няня має оформити ФОП, відкрити рахунок в банку та як підприємець 3 групи сплачувати щомісяця податок в розмірі 5% від суми доходу (близько 500 грн) та ЄСВ, яке при зарплаті 8-10 тис. грн становить 918 грн. (тобто, сплатити податок у понад 1400 грн, що становить понад 80% від 1626 гривень, які держава дає на няню, ред.).

Про інші «переваги» нововведення можна прочитати на Урядовому порталі.


Фото з Урядового порталу

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році зміниться прожитковий мінімум на одну особу та розміри деяких видів державної допомоги, однак допомога при народженні дитини залишається такою ж, як 4 роки тому - 41 280 гривень.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017 році депутати Житомирської облради збиралися прийняти звернення про збільшення грошової допомоги при народженні дитини до 79856 грн (28,5 тис. грн одноразово та 1426 грн щомісячно протягом 3 років). Улітку 2017-го в житомирському ботанічному саду 29 годуючих мам у білих сукнях влаштували фотосесію із дітьми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: няня муніципальна няня дитина допомога  
Матеріали по темі