Суспільство

​У Житомирській області Держпродспоживслужба виявила завищені тарифи на тепло: людям повернули зайві нарахування

19 February 2019, 11:35

У райцентрі Житомирської області перевірили правильність формування та встановлення тарифу на тепло. За результатами перевірки було виявлено завищення тарифу на 38 копійок за 1 кв. м. опалювальної площі. Тож теплопостачальному підприємству був винесений припис – повернути споживачам зайво нараховані кошти.

Про це 19 лютого повідомили в прес-службі Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

«До ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло офіційне звернення суб’єкта господарювання – надавача послуг з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії та послуги централізованого опалення, районного центра Житомирської області, щодо правильності формування, встановлення та застосування тарифів, встановлених рішенням органу місцевого самоврядування. Керуючись ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», спеціалісти головного управління провели позаплановий захід державного нагляду (контролю), на звернення суб’єкта господарювання», - йдеться у повідомленні.

У ході перевірки було встановлено порушення вимог законодавства при формуванні та застосуванні тарифів на послугу централізованого опалення для споживачів, житлові будинки яких не обладнані загальнобудинковими приладами обліку теплової енергії. Як наслідок завищення тарифу склало 0,38 грн за 1 кв.м опалювальної площі в місяці (з ПДВ).

Сектором контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області суб’єкту господарювання надано припис щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних регульований цін (тарифів), в якому вимагалось згідно з чинним законодавством, привести діючі тарифи до рівня економічно–обґрунтованих витрат та інформувати органи місцевого самоврядування про необхідність корегування тарифів на послуги, що надаються.

«На сьогодні суб’єкт господарювання інформував ГУ про виконання припису в частині повернення споживачам зайво нарахованої плати за послугу централізованого опалення (протягом жовтня – грудня 2018 року) в сумі 15,3 тис. грн. Також, органом місцевого самоврядування, на звернення суб’єкта господарювання, було прийнято рішення щодо корегування тарифів на послугу централізовано опалення, з урахуванням вимог припису ГУ», - повідомили в Держпродспоживслужбі.

Таким чином, внаслідок запобігання ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області факту порушення застосування економічно необґрунтованих тарифів, попереджено обрахування споживачів у розрахунку на опалювальний сезон 2018-2019 рр. в сумі 24,0 тис. грн, тим самим зменшено необґрунтоване фінансування споживачів по пільгам і субсидіям.

Нагадаємо, у 2018 році жителям Житомирської області повернули 370 тис. грн зайво нарахованої плати за комунальні послуги.

Як повідомляв Житомир.info у грудні 2018 року, в Житомирській області споживач довів, що підприємство завищувало тариф на комунальні послуги, та повернув зайво нараховані кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба тариф опалення нарахування тепло  
Матеріали по темі