Влада

Віце-прем’єр вважає, що монетизація субсидій знищить монополізм і корупцію у постачанні послуг

21 February 2019, 18:26

Курс на монетизацію субсидій – це, по суті, війна монополістам, адже управління українцями своїм енергоспоживанням, встановлення лічильників, контроль за якістю і обсягом послуг знищує монополізм у постачанні послуг і корупцію у цій сфері.

Про це наголосив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, - інформує прес-служба віце-прем’єра.

Він повідомив, що вже у березні люди отримають нараховані за лютий субсидії «живими грішми». Якщо людина зекономила тепло, газ, світло чи воду, на які держава виділила субсидію, то після сплати комуналки, залишок коштів можна витратити на власний розсуд. Це і є монетизація субсидій - кінцевий етап реформи, який розпочався 4 роки тому.Це обдуманий крок покращення добробуту родин.

Відтепер субсидія стає соціальною виплатою, яка буде адресована конкретній людині. Механізм її отримання зрозумілий і справедливий. На сьогодні додаткових заяв і довідок подавати непотрібно. Ні в соцслужбу, ні в пенсійний фонд, ні в банк звертатись непотрібно. Вперше повністю всю турботу на себе взяла держава. Тепер реально громадяни України відчують, що в центрі реформи людина.

Пенсіонери отримають суму нарахованої субсидії в день отримання пенсії (це з 4 по 25 березня) на існуючі пенсійні картки або готівкою за окремою відомістю через поштові відділення чи кур’єром Укрпошти додому.

Громадяни не пенсійного віку з 12 березня отримуватимуть першу субсидію грошовим переказом через платіжну систему «Швидка копійка». Для цього необхідно звернутись до будь-якого відділення Ощадбанку з паспортом та ідентифікаційним кодом. Також всім субсидіантам надішлють на адресу проживання персональне повідомлення з роз’ясненням про розмір субсидії, за що нарахована субсидія та як її отримати «живими коштами».

Наразі субсидію розраховують на основі соціальних норм споживання, тарифів та доходу домогосподарства. При цьому поняття «обов’язковий платіж» скасовується. Люди, отримавши субсидію готівкою, повинні самостійно розрахуватися за комунальні послуги, а кошти, які залишаться після оплати комуналки, можуть використати на свій розсуд.

«Монетизації субсидій – це «живі гроші» і довіра до людей. Тепер держава не просто допомагає людям сплатити комунальні послуги, а дає можливість за рахунок економії споживання газу, тепла, світла, води мати додаткові кошти на продукти, ліки чи інші потреби. З часом та із зростанням доходів, люди усвідомлять, що найкраще вкладення зекономлених на комуналці грошей – це утеплення і енергоефективна модернізація житла. Це дасть ще більшу економію», –говорить Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

Треба розуміти, що у березні сума зекономлених коштів буде невелика, адже у лютому ще були морози і суттєво заощадити на опаленні навряд чи в когось вийшло. Проте, економія в наступному місяці реально може бути значною!

Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця. Але варто мати на увазі – так було щороку, в травні відбувається перепризначення субсидій на новий рік. Тому отримувачам субсидій потрібно обов’язково подати заяву і декларацію про доходи в управління соцзахисту населення. Автоматично допомогу перепризначатьтим, хто звернувся по субсидію вперше у 2019 році. Держава віддає людям субсидію на сплату комун послугготівкою. Це прояв довіри до відповідальності людей, що вони оплатять комунальні послуги. Проте, якщо станом на травень 2019 року в домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на новий період не призначатимуть.

Отже, відтепер держава дає людині «живі гроші» на комунальні послуги, а людина сама вирішує на чому можна зекономити і як раціонально скористатись грішми.

Як повідомляв Житомир.info, міністр соціальної політики України Андрій Рева прогнозував подальше паралельне функціонування безготівкової і готівкової моделі надання субсидій. 28 січня 2019 року у Житомирській міській раді фахівці управління соціального захисту розповіли, які саме нововведення передбачені новою постановою Кабінету міністрів, які додаткові дані потрібно надати та чи можна буде використовувати зекономлені кошти на власний розсуд.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: субсидія ЖКГ Зубко  
Матеріали по темі