Місто

​У Житомирській міськраді провели перші громадські обговорення проекту Положення про бюджет участі-2019

26 March 2019, 22:03

На громадські обговорення проекту Положення про бюджет участі Житомира - 2019 у міськраді зібралися не більш як півтора десятки людей. З-поміж них місцеві депутати, активісти та члени попередніх координаційних рад.

На чолі із секретарем міськради Наталією Чиж останні вислухали пропозиції щодо зміни та доповнення кількох пунктів існуючого Положення. Зокрема, щоб авторами проектів були лише ті, хто зареєстрований на території Житомирської ОТГ, а от голосувати могли не тільки зареєстровані громадяни, але й ті, хто навчається та офіційно працює у Житомирській міській ОТГ.


Говорили і про «Етику бюджету участі», за порушення якої передбачено потрапляння до «списків недоброчесних» і на два роки позбавлення права брати участь у голосуванні за бюджет участі. Опісля презентації присутні висловили свою позицію щодо почутого.

«Прописана процедура того, за що проекти знімаються з бюджету участі - це позитивно. Минулого і позаминулого року були прецеденти, хоч прямо це не було прописано. Прямо заборонений підкуп, ніби банальна річ, але дійсно це потрібно прописувати і формалізувати. Те, що онлайн-голосування відбувається через ЄЦП, і банк ID - теж позитивно, бо ми чітко ідентифікуємо людей, що у мене особисто викликає неоднозначну реакцію. Політичні партії не можуть використовувати у своїй рекламі. Я не зовсім розумію механізму і що це означає? Я б точно не підтримав тези, де критика проектів, авторів, що у етичній частині. Умовно: блогер Влад Пучич пише про те, що студенти агроуніверситету, які знаходяться у холі міської ради, масово у навчальний час голосують за проекти агроуніверситету, і це використання адмінресурсу», - розповідає депутат Житомирської міської ради Влад Пучич.

«Ми сьогодні говоримо, що інформація має підтверджуватись або фото, або відеодоказами. Ми виносимо це на розгляд Координаційної ради. Рішення про достовірність порушення встановлює коордрада за наявності фактажу», - каже начальник управління по зв’язкам з громадськістю Житомирської міськради Ольга Приходченко.

Кардинальні зміни пропонуються і щодо самих проектів-конкурсантів.

«Ми пропонуємо запропонувати житомирянам, наприклад, на 15 млн грн, один відсоток від загального бюджету, 2019 рік - один великий проект. По-перше, цікаво, що це може бути і що Житомир обере: місто спортивне, відпочинку, туристичне. Ми були у Берліні, вони роблять великі проекти, громада обирає один-два проект, і вони їх реалізовують. Громада обирає не для подвір’я, немає депутатів, агітування, лобіювання, домовленостей. Є шикарні проекти - реалізовуємо, щоб вони були для всіх житомирян, загальні проекти», - говорить секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

«Я на мене, концентрувати весь ресурс бюджету участі на один великий, дійсно серозний проект, а не розмазувати їх по майданчикам, лавочкам і ще чогось незрозумілого. Це цікавий експеримент, давайте подивимось», - ділиться Влад Пучич.

Окрім іншого, обговорювали і те, щоб у новому Положенні прописали як повноваження, так і відповідальність коордради та її членів. Врешті, за браком часу обговорити заплановані питання присутнім не вдається. Тому останні беруться домовлятися за наступну зустріч.

«Ми тоді не закриваємо нашу зустріч. Прошу всіх думки, які народилися і були до того, викласти на папір і на нашій наступній зустрічі розказати. 2 квітня, у вівторок, на 15.00 і запрошуємо інших. Хто хоче, нехай приходить», - сказала секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

Нагадаємо, про наміри затвердити нове положення про бюджет участі стало відомо з проекту рішення сесії Житомирської міської ради від 18.03.2019 «Про затвердження Положення про бюджет участі (громадський бюджет) Житомирської міської об’єднаної територіальної громади», який опублікований на сайті мерії.

Мер Сергій Сухомлин 23 січня 2019 року підписав розпорядження «Про затвердження переліку проектів-переможців бюджету участі м. Житомира на 2019 рік».

Як повідомляв Житомир.info, проект рішення сесії Житомирської міської ради щодо положення про бюджет участі, яке нині діє, був опублікований на сайті мерії 26 січня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет участі координаційна рада  
Матеріали по темі