Економіка

«Нафтогаз» ще в березні виконав сьогоднішнє рішення Уряду щодо зниження ціни на газ для населення

3 April 2019, 14:31

Ми вже виконали сьогоднішнє доручення прем'єр-міністра і з 1 квітня продаємо газ населенню за ціною нижче 8,55 грн.

Про це 3 квітня повідомила прес-служба газопостачальної компанії «Нафтогаз України».

«Підтримуємо бажання уряду привести ціни на газ для населення до ринкових умов. Нафтогаз не брав участь у розробці цього документу, і нам ще невідомо, що міcтиться у ньому. Ми сподіваємося, що новою постановою Кабінет міністрів скасовує існуючий режим ПСО та прибирає посередників у вигляді приватних збутових компаній з відносин між групою Нафтогаз та побутовими споживачами. Ми очікуємо публікації документу і зможемо прокоментувати його після аналізу наших юристів. Нагадаємо, що станом на зараз ми зобов‘язані продавати газ компаніям-постачальникам за ціною, встановленою у постанові №867. Ми не можемо продати їм газ ані дорожче, ані дешевше. Серед цих компаній є і наша компанія-постачальник, Газопостачальна компанія "Нафтогаз України". Вона вже в березні знизила ціну для наших побутових споживачів за рахунок зниження власної маржі. Вплинути на маржу інших компаній-постачальників ми, на жаль, не можемо, це приватні компанії», - йдеться у коментарі до рішення Уряду.

На сайті «Нафтогаз України» є повідомлення від 19 березня 2019 року, в якому зазначено наступне:

НАК «Нафтогаз України» опублікувала цінові пропозиції на природний газ, які діятимуть з 1 квітня 2019 року, для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання.

Промислові споживачі, що співпрацюють з Нафтогазом на умовах попередньої оплати, купуватимуть газ за ціною 5990 грн/тис. куб. м (без ПДВ та витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами).

В березні компанії Нафтогазу скористалися привабливою ринковою ситуацією і закупили достатні обсяги газу для забезпечення побутових споживачів групи. Враховуючи це, ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» знизить ціну на квітень для своїх побутових споживачів в Кіровоградській області та інших регіонах на 2%, не встановлюючи максимально можливу торгову націнку постачальника, що дозволена законодавством. Таким чином, кінцева ціна газу для побутових споживачів ГПК «Нафтогаз України» складе 8,38 грн за куб. м замість 8,55 грн за куб. м (включно з ПДВ та витратами на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами).

Цінові пропозиції на природний газ, що діятимуть з 1 квітня 2019 року, для промислових споживачів, які працюють на умовах оплати протягом або після періоду поставки, Нафтогаз додатково оприлюднить до кінця місяця з урахуванням ринкової кон’юнктури.

Прес-служба Кабінету міністрів повідомляє, що урядовці 3 квітня 2019 року прийняли рішення, яке надає можливість «Нафтогазу» знизити ціни на газ для населення вже з квітня 2019 року.

«Згідно з урядовим рішенням, якщо кон’юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості, Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що визначається як середньоарифметична ціна газу, за якою державна компанія пропонує газ промисловим споживачам за умови передоплати. Якщо ціна для промисловості зростає, Нафтогаз має продавати газ для населення за ціною, встановленою Урядом України. За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, тенденція до зниження цін на газ спостерігатиметься в Україні до грудня 2019 року. Це й дало підстави Уряду знизити ціну на газ для населення», - інформує прес-служба КМУ.

Як повідомляв Житомир.info, 19 жовтня 2018 року Кабмін повідомив про збільшення ціни на газ з 1 листопада 2018 року на 23% і назвав це вимушеним кроком. Після цього прем’єр-міністр Володимир Гройсман нагадав, що місцева влада відповідає за тарифи на житлово-комунальні послуги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ тариф Нафтогаз КМУ  
Матеріали по темі