Місто

У Житомирі підсумували результати впровадження е-квитка

25 April 2019, 17:27

В Україні 8 травня буде друга річниця набуття чинності Закону про запровадження е-квитка, який дозволив містам впроваджувати нові технології, зокрема, безготівкову оплату проїзду. Житомир одним з перших втілив такі зміни. Про результати запуску е-квитка говорили 25 квітня під час прес-конференції за участі представників Житомирської міської ради, Міністерства інфраструктури України, Державного агентства з електронного урядування.

«Нам вдалося на рівні міністерства і міст запровадити електронну систему обліку оплати проїзду. Це дало людям більш якісний сервіс. Приблизно двадцять найактивніших міст долучилось до того, щоб імплементувати рішення по електронному квитку в своїх транспортних засобах. Шість міст на даний момент найактивніше це запровадили. Місто Житомир, ви, як Ванга, попередньо передбачили те, що ми будемо рухатись в цьому напрямку і розпочали роботу над цим трохи раніше», - каже директор державної політики у сфері цифрової інфраструктури на транспорті МІУ Фарід Сафаров.


«Закону вже два роки, але перші термінали та квитки з'явилися у Житомирі більш ніж два роки тому, бо ми не чекаючи, поки депутати почали цей процес, ризикнули. І це дало певну гілку першості в цьому процесі. В березні у нас з'явилися перші термінали, перші електронні квитки. Спочатку ми замінили виключно паперові проїзні, далі ці сервіси почали нашаровуватися. З 5 вересня у нас запрацювали банківські картки. Оплата на сьогодні можлива за допомогою QR-кодів, системою NFC, всіма платіжними системами у комунальному транспорті. Сьогодні понад 100 терміналів поповнення, в будь-якому супермаркеті стоять Ibox, в них є окрема функція поповнити свій електронний квиток. Свій квиток можна також поповнити з будь-якого телефону, на сайті підприємства оператора», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Відкриті дані – найбільша цінність впровадження е-квитка, додає заступник міського голови з питань транспорту.

«Отримавши аналітику про те, скільки людей їде, по яких маршрутах, в які години часу з похвилинною деталізацією, ми дійсно прийняли ряд рішень, які дали підняти доходи комунального підприємства і, безумовно, зекономити кошти міського бюджету. На першому етапі, коли просто з'явилися термінали і з'явився облік, ми побачили порядка 8% збільшення виручки підприємства», - додає Дмитро Ткачук.

«Коли ми говоримо про відкриття даних у транспортній сфері, тобто коли людина на зупинці може скористатися сервісом та дізнатися, чи є ця маршрутка ліцензована, коли людина може отримати дані про перевізника, коли вона може отримати ті відкриті дані, які держава за останні роки відкрила, і відповідно, вона може оцінити зміни, які відбулися, той прогрес, який показують органи місцевого самоврядування, в тому числі місто Житомир, це, власне, той дороговказ чи маркер, за яким потрібно рухатися в майбутнє», - пояснює директор департаменту інформаційних технологій Держагентства електронного урядування Володимир Брусіловський.

Також під час зустрічі присутнім презентували сервіс з візуалізації роботи громадського транспорту міста «Відкритий е-квиток Житомира» (http://texty.org.ua/d/2019/zhytomyr/). У ньому зібрано інформацію щодо виконання графіків руху транспорту, щоденний обсяг виручки від продажу квитків, найпопулярніші маршрути та напрямки пересування мешканців містом.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2018 року в КП «Житомиртранс» розповіли про розширення мережі точок продажу електронного квитка на зупинках та анонсували можливість поповнення е-квитка через мережу терміналів самообслуговування та Інтернет.

Наскільки Житомир наблизився до впровадження єдиного квитка в громадському транспорті за 2 роки дивіться у сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: е-квиток квиток Ткачук ТТУ тролейбус трамвай проїзд  
Матеріали по темі