Суспільство

Жителі Новограда-Волинського бояться користуватися водою з-під кранів та планують протестувати біля Понінківської фабрики

12 May 2019, 16:22

Жителі Новограда-Волинського на Житомирщині вийшли на акцію протесту з вимогою не допустити екологічного лиха. Це сталося після того, як у річках Хомора і Случ подохла риба, йдеться в сюжеті ТСН від 11 травня.


Тисячі людей хочуть припинити отруєння річок картонно-паперовою фабрикою «Понінка», що розташована в сусідній Хмельницькій області. Жителі Новограда-Волинського вважають, що це підприємство скидає у воду неочищені стоки, від яких потерпають уже три роки. Днями вода у річках знову побіліла, а береги вкрилися мертвою рибою.

«На дні лежить до 20 см клею», – каже Віктор Бусленко.

«Наші підприємці запускають рибу, вирощують, і вона лежить на березі», – нарікає Алла Володіна.

Забруднена небезпечними скидами річка Хомора впадає у Случ, звідки бере воду 56-тисячне місто Новоград-Волинський. Містяни кажуть, що не те, що пити, а навіть користуватися водою з кранів бояться, бо на шкірі з’являються висипи.

«Чистиш зуби – це все потрапляє в ранки», – переживає Олена Чернявська.

«Хімічні сполуки, які йдуть від фабрики, вони керівництвом навіть не озвучуються, і ми не знаємо, від чого ми можемо в подальшому постраждати», – каже заступник міського голови Новограда-Волинського Анатолій Легенчук.

Воду з річки не раз брали на аналіз, і щоразу вони підтверджували там індустріальні стоки.

«Є факт забруднення річки, від якого розвивається грибок. Там є факт забруднення води як хімічними, так і біологічними речовинами, є факт гниття і окислення, кисню у воді немає, риба гине», – каже заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Зибалов.

«Там чітко доведено, що саме Понінківська фабрика є забруднювачем», – переконує міський голова Баранівки Анатолій Душко.

Керівник фабрики телефоном усі звинувачення відкидає – мовляв, на підприємстві були десятки перевірок, порушень не виявили. Клею на виробництві не застосовують – лише крохмаль, тож біла речовина на дні річок не їхня.

«Ми сьогодні скидаємо винятково в межах дозволу, ми не забруднюємо річку, наші скидання до загибелі риби не призводять», – переконує генеральний директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Сергий Прудкий.

На його боці й Феміда, адже екологи не раз вимагали зупинити роботу підприємства-забруднювача через суд, але поки безуспішно.

«Суди Держекоінспекція програла», - визнає керівник управління екології облдержадміністрації Оксана Ревенко.

Перекриття доріг теж не дало результатів. Як іще захистити свої річки, люди вже не знають. На вічі вирішують – напишуть чергову кіпу скарг по інстанціях і готуватимуться до походу на фабрику, щоб протестувати уже під її стінами.

Як повідомляв Житомир.info, 10 травня 2019 року жителі міста Новограда-Волинського, а також Новоград-Волинського і Баранівського районів пройшли центральною вулицею міста та провели народне віче «СТОППОНІНКА» – в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ. Наприкінці віче була оголошена резолюція, відповідно до якої клопотання щодо вирішення проблеми направлять до голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра, президента та генерального прокурора України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка Хомора Случ забруднення Новоград-Волинський  
Матеріали по темі