Події

​Причиною вбивства азербайджанця у Коростишівському районі став конфлікт всередині діаспори, - Печененко

17 May 2019, 13:12

На Житомирщині громадяни Азербайджану вимагали гроші з підприємців своєї діаспори та чинили на них тиск. Через те, що чоловіки не заходили віддавати данину, 15 травня біля камнеобробного цеху у селі Кам’яний Брід Коростишівського району, одного з них вбили пострілом у голову. Виявилося, що конфлікт всередині азербайджанської діаспори триває не перший рік. Чотирьох винуватців вже знайшли та направили до відділку поліції.

Детальніше про причину злочину та затримання під час брифінгу 17 травня розповів керівник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

«15 травня пізно ввечері до поліції Житомирщини надійшло повідомлення, що біля одного з каменеобробних підприємств сталося вбивство людини з вогнепальної зброї. Прибувши на місце, працівники поліції побачили труп людини. В ході опитування свідків стало зрозуміло, що вже тривалий період часу існує конфлікт в азербайджанській діаспорі Житомирщини, який ґрунтується на тому, що деякі громадяни Азербайджану намагаються здійснювати вплив і тиск на інших представників Азербайджану з метою отримання незаконний доходів в цих підприємців, щоб вони платили данину. Група азербайджанців, з якої сторони був вбитий потерпілий, вони відмовлялися платити цю данину, після цього їм йшли погрози, напередодні були спалені їхні автомобілі», - розповів керівник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.


Менш ніж за добу поліцейські затримали двох нападників, які зникли з місця злочину, пересуваючись на мотоциклі. Далі, по гарячих слідах, знайшли замовника та четвертого учасника, який надав зброю та боєприпаси.

«Працівники багатьох служб поліції Житомирської області по гарячих слідах, менш ніж за добу, розкрили цей злочин. Першими, хто став на шлях переслідування злочинців, які тікали на мотоциклі, були патрульні поліцейські. Після введення мною спеціальної операції «Сирена» по затриманню озброєних злочинців, по прикметах вони на виїзді з Житомира побачили мотоцикл з двома невідомими, які почали тікати від поліцейських, які гнали їх аж до Києва. І вже на виїзді в Київ одного з фігурантів затримують, інший тікає. При них були радіостанції, балаклави. Представники інших служб поліції Житомирщини почали паралельно розслідувати цей злочин, в тому числі проводились ряд обшуків, затримань всіх співучасників скоєння цього злочину. Вчора був затриманий безпосередньо виконавець цього вбивства, також громадянин Азербайджану, який, як ми підозрюємо, є бойовим виконавцем не тільки у нас в Житомирі. Вже є підтвердження злочинів на території держави на замовлення. Всім, у кого були знайдені зброя і боєприпаси, їм ще додатково висунуті обвинувачення у незаконному поводженні зі зброєю та боєприпасами», - каже Вячеслав Печененко.

Як стверджують у поліції, одного із ймовірних виконавців злочину кілька років тому звинувачували у вбивстві азербайджанця на Сінному ринку у Житомирі. Його заарештували, однак потім судді вирішили відпустили під заставу.

«Скоєння цього вбивства лежить на совісті наших суддів, які випустили у 2016 році вбивцю, який скоїв зухвале вбивство в Житомирі на очах у свідків з пістолета іншого, також азербайджанця. Суддя випустив його під заставу у 500 з лишнім тисяч гривень, і вбивця знову скоїв замовлення на вбивство іншої людини. Сьогодні, можливо, буде прийняте рішення відправити до суду клопотання про прийняття запобіжного заходу усім фігурантам справи. Я буду звертатись до ЗМІ, щоб ті висвітлили ці події прийняття запобіжного заходу, тому що я не впевнений, що знову будуть прийняті рішення, які відповідають всім нормам законів і людської моралі», - додав керівник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

Поліція клопотатиме про запобіжний захід для чотирьох підозрюваних у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Нагадаємо, у травні 2016 року в одному з кафе на Сінному ринку Житомира невідомий тричі вистрелив у голову громадянину Азербайджану. 2 лютого 2018 в Житомирі заарештували кримінального авторитета, який 2 роки тому застрелив азербайджанця на Сінному ринку.

Як повідомляв Житомир.info, підозрюваний у вбивстві іноземець може вийти на волю, бо житомирські судді не зібрались для обрання йому запобіжного заходу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: брифінг Печененко вбивця вбивство  
Матеріали по темі