Економіка

​Фахівці розповіли, яким буде врожай у Житомирській області та чи впливають на продукцію кліматичні зміни

19 June 2019, 16:27

Не дивлячись на різкі зміни погоди та спекотне літо, на Житомирщині цього року очікують щедрий врожай. Однак фахівці зазначають, що через нещодавню негоду деяким аграрним підприємствам довелося перенести строки посіву зернових.

«Весна дала можливість гарно посіяти ранні ярі культури, але все ж таки потім у нас були доволі затяжні дощі. Цей період затягнувся майже на місяць. В окремих районах, на жаль, ця негода нанесла значні збитки, відбулись затоплення посівів, постраждали лісові масиви. У зв’язку з цим, у нас дещо затягнулись строки пізніх ярих культур, таких як гречка. Однак на ринку продовольчого зерна, ми прогнозуємо, що це не відобразиться», - розповідає заступник директора департаменту агропромислового розвитку Житомирської ОДА Віктор Градівський.


А ось так зване «глобальне потепління» на вирощування сільськогосподарських культур на Житомирщині кардинально не впливає. Однак в департаменті додають, що останні роки в нашій області активно почали сіяти соняшники та нут, раніше погодні умови цього не дозволяли. Стосовно вирощування нових теплолюбних культур в області говорити ще зарано.

«Усі спостерігають, що температура повітря щороку піднімається і, звичайно, це не має позитивного впливу на наші господарські культури, проте агротехнічні заходи, які проводять господарства, такі як вапнування, дозволяють зменшити кислотність ґрунту і отримувати гарні врожаї. Негативних прогнозів ми не можемо дати, і більше того, ми прогнозуємо, що врожай буде на рівні минулого року, коли було зібрано 2,4 млн тонн зернових, цього року плануємо - 2,2 - 2,3 тонни у зв’язку з погодою», - каже заступник директора департаменту агропромислового розвитку Житомирської ОДА.

Фахівці додають, аби уникнути висихання ґрунту, достатньо частіше його поливати, або ж використовувати засоби для крапельного зрошування, тоді спека ніяк не вплине на врожайність.

Нагадаємо, у 2018 році в Житомирській області виробили сільгосппродукції на 1 мільярд гривень більше, ніж у 2017.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році через засуху врожай картоплі у Житомирській області скоротився на 20-30%. У 2016 році аграрії Житомирської області розраховували на більші показники врожаю картоплі, ніж у попередньому році. У 2017 році на території Житомирської області налічувалось одинадцять карантинних організмів – грибки, бактерії, віруси і шкідники. Овочі у Житомирській області псував рак картоплі, бура гниль та кукурузний жук. На початку 2018 року статистики зазначали, що у 2017 порівняно з 2016 роком зібрали в 1,6 рази більше гречки, майже утричі більше ріпаку та на чверть більше картоплі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: урожай АПК спека Градівський  
Матеріали по темі