Місто

​Де, на думку житомирян, «процвітає» корупція та як з нею боротися

19 July 2019, 14:01

За результатами різних соціологічних опитувань однією з найбільших проблем в Україні люди називають корупцію. Натомість, чиновники різного рівня повсякчас обіцяють її побороти, втім правоохоронці продовжують знаходити з-поміж останніх «спритників», які ведуться на легкі гроші. До прикладу, серед нещодавніх гучних викриттів хабарництва на Житомирщині стало затримання на гарячому секретаря селищної ради, який вимагав за надання земельної ділянки 7 тис. грн. А от у травні, з «відкатом» вже у валюті - у 1 тис. доларів від переможця тендеру на проведення будівельних робіт був затриманий начальник житомирського управління житлового господарства Юрій Мостович.

Ми вирішили поцікавитися у перехожих житомирян: у яких сферах, управліннях та структурах на їхню думку «процвітає» корупція, чи доводилось їм колись комусь «віддячувати» та що варто зробити, аби її викорінити.


«Де найбільше процвітає корупція? Повсюди. Куди б ви не прийшли, в яку сферу, ви завжди знайдете корупціонерів. Там де є гроші, де є можливість вплинути, у посадовців, там і є корупція, на жаль. Але не можна тільки казати, що посадовці - корупціонери. Люди, які приходять і починають давати гроші, теж винні. Тобто ми породжуємо також корупцію, бо ми приходимо і даємо, бо нам це буде дешевше. Щоб це викорінити, потрібно ввести систему, де буде виключатися людський фактор. Наприклад, електронні черги, все електронне», - відповідає Ігор.

«В економіці, медицині, податковій. Як брали, так і беруть. З мене не вимагали, але мені робили декілька операцій і я віддячувала. Я дуже рада, що все успішно пройшло. Але, я думаю, ми поборемо корупцію і у нас усе буде добре», - ділиться Фелікса.

«Мені здається дуже часто зустрічається у охороні здоров’я. Принаймні це те, з чим я часто зіштовхуюсь. Нещодавно в лікарні близька людина лежала і, скажімо так, не вимагали, але дуже наполегливо до цього схиляли», - говорить Олександра.

«Верховна Рада, всі олігархи - це все корупція, займаються незаконними оборудками. Варто прийняти правильні закони, зняти недоторканість депутатів і щоб закони були рівні для простих людей, і для чиновників», - каже Борис.

«Мені здається, що у всіх сферах кричуща несправедливість і достатньо корупції», - розмірковує Юлія.

«З таким не зіштовхувалась, але знаю, що дійсно у нас процвітає корупція. Щоб я зробила? Зібрала б їх усіх і кудись відправила б цих багатіїв. А якщо без жартів, то немає справедливості. Як сказано у Біблії, що жодна людська влада не наведе порядку на землі, усі царства світу будуть зруйновані, а Боже правління буде вічне. А це все тимчасове», - розповідає Ольга.

«Потрібно бути просто патріотом, просто любити Україну і робити все, щоб усім жилося добре. Бути чесними», - додає Ніна.

«Зробити те, що у Сінгапурі - ввести страту, а як хтось вкраде, то руку відтяти, чи ще щось. Тоді, напевно, були якісь би зрушення», - зазначає перехожа житомирянка.

Нагадаємо, соціологічною групою «Рейтинг» у 2018 році було проведено опитування серед мешканців Житомирської області. Тоді, за результатами дослідження, виявилось, що більше 60% жителів області відчували себе щасливими і вважали Росію агресором.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: корупція хабар  
Матеріали по темі