Економіка

«Житомиртеплокомуненерго» пояснило, за яких умов може бути зменшений тариф на тепло

5 August 2019, 14:23

Тариф у Житомирі в минулому опалювальному сезоні в середньому склав 1621 грн/Гкал або 38,89 грн/кв.м, що є середнім по Україні.

Про це йдеться у повідомленні на сайті комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго».

«Ціна на тепло має наступні складові: близько 74-75% – газ, 8% – електроенергія, 1% - вода. Тобто енергоносії в тарифі складають порядку 86%. Собівартість діючого тарифу 1420 грн/Гкал – це фактично тільки енергоносії, без зарплат, аварійних ремонтів, інвестиційних програм, обслуговування, тощо. Тож знизити тариф можна лише за рахунок енергоносіїв або різницю в тарифі, якої не вистачає для життєдіяльності підприємства мусить дотувати місто», - зазначає теплокмоуненрего.

Якщо порівняти діючий тариф на тепло з ціною на тепло в подібних містах країни, то наразі він є середнім, а загалом по Україні тарифи на тепло є двох типів.

«Є міста, що мають когенераційні електростанції там тариф значно дешевший, оскільки частина витрат перекладається на виробництво електричної енергії. Житомир поки що немає таких станцій, відповідно це інший тип тарифу. В Житомирі над створенням когенераційних станцій КП ЖТКЕ вже працює. В найближчі 2 роки на базі декількох районних котелень вони будуть побудовані та почнуть працювати. Це відбудеться вже до кінця 2021 року. У якості палива для електростанцій буде використовуватись – щепа. Згодом 95% міської системи теплопостачання працюватиме на цьому виді палива», - інформує комунальне підприємство.

Водночас 1 серпня на селекторній нараді з регіонами щодо підготовки до опалювального сезону віцепрем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко повідомив, що 21 підприємство ТКЕ буде перевірено Держаудитслужбою на відповідність тарифоутворення для населення.

«Наше завдання перевірити ефективність тарифів, встановлених підприємствами ТКЕ на місцях. В більшості випадків, вони є необґрунтованими і не відповідають дійсності. В цей перелік потрапили підприємства, які мають найвищий тариф — від 1800 до 2300 грн за 1 Гкал. Зокрема, місто Барвінкове (Харківська обл.) – 2276 грн за 1 Гкал, Вінницяоблтеплоенерго, Володимир-Волинськтеплокомуненерго, Смілатеплокомуненерго й інші. Практично у всіх областях є такі міста», — наголосив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що всі з розумінням мають поставитись до цього питання.

«Задекларована підприємствами ТКЕ ефективність має бути підтверджена документально», — зазначив Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, 31 липня 2019 року облдержадміністрація інформувала, що вже майже 62% житлових будинків та соціальних об’єктів Житомирщини підготували до нового опалювального сезону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тепло тариф теплокомуненерго Зубко "Житомиртеплокомуненерго" 
Матеріали по темі