Місто

Дозвіл на зміну руху на майдані Соборному для проведення «Європейського тижня мобільності» організатори ще не отримали

4 September 2019, 11:10

«Європейський тиждень мобільності», який планують у Житомирі провести 16-22 вересня, може бути не на майдані Соборному.

Про це говорили на черговому засіданні міськвиконкому 4 вересня, де питання проведення цього заходу було серед додаткових до порядку денного.

«В Житомирі впродовж 21-22 вересня на майдані Соборному відбудеться ряд заходів та активностей, це буде свого роду «вуличний університет». Територія буде розділена на 5 пішохідних зон, серед яких буде місце для вуличних ігор, простір для скейтерів, зона із зеленими насадженнями – деревами в кадках, місце для лекторію. Але для того, аби підготувати цей простір, ми маємо розпочати роботи з 16 вересня. В цей час майдан Соборний буде повністю перекритий для руху автотранспорту, будуть встановлені спеціальні бетонні блоки, на території будуть встановлені вуличні меблі, зелені насадження і т.д. Зараз триває процес погодження розробленої схеми руху в поліції», - розповів директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Борис Пахолок.

Секретар міської ради Наталія Чиж зауважила, що це має бути своєрідний експеримент, аби продемонструвати як можна по-новому використати простір майдану.

Члени виконкому погодились, що експериментувати треба, але для цього у місті є інші незадіяні території, де можна робити пішохідні зони. За словами Руслана Годованого, треба звернути особливу увагу на дозвільні і погоджувальні документи.

«Без дозволу поліції не можна запускати такий проект зі зміною дорожнього руху, мають бути безпечні виходи з цієї території і загалом усе це має бути погоджене з поліцією», - зауважив Годований.

Він запропонував доповнити проект рішення пунктом, що у разі відсутності погодження поліції тимчасової зміни руху, даний захід на майдані Соборному не проводити, а провести його за іншою локацією, яка не потребує зміни руху. Цю пропозицію члени виконкому підтримали.

Окрім того додали рекомендацію – передбачити на схемі руху мале кільце на виїзді з вулиці Київської, аби не було заторів у цьому напрямку. Таке ж кільце вже передбачене на протилежному боці майдану – виїзд з вулиці Леха Качинського.

За рішення в цілому проголосували 13 членів виконкому з 16 присутніх, 3 – утримались. Всього у складі виконкому 25 осіб, 13 голосів достатньо для прийняття рішення.

Нагадаємо, проект рішення виконкому з планом проведення заходу «Європейський тиждень мобільності» оприлюднили на сайті міської ради 2 вересня.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні міськвиконкому 1 серпня 2018 року мер Сергій Сухомлин говорив, що на реконструкцію майданів Соборного та Перемоги Житомир може отримати грант в розмірі 10 млн євро. У листопаді 2018 року визначили команди архітекторів, які стали учасниками конкурсу на кращу концепцію реконструкції майданів Соборний та Перемоги (ЛКП «Інститут просторового розвитку», ГО «Урбан куратори», ТОВ «Ю Сі Джи» Всього на розгляд журі було подано 15 заявок. У травні 2019 року повідомили, що конкурс на кращу концепцію житомирських майданів виграло львівське комунальне підприємство. 13 серпня на Замковій горі житомиряни обговорювали нову концепцію майдану Соборного, яка, зокрема, передбачає зменшення автомобільного кільця і перетворення вивільненої території на громадський простір.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком мобільність Соборний  
Матеріали по темі