Суспільство

Жителі села Житомирської області скаржаться на підприємство, пил і тирса з якого засипають хати і городи

4 September 2019, 12:08

Жителі села Білокоровичі, що в Олевському районі Житомирської області, задихаються від сусідства з підприємством по виготовленню тирсобрикетів. Його запустили років з 4 тому. Останні два роки працюють там у дві зміни. Викидами засипає хати і городи. На його роботу скаржилися у поліцію, прокуратуру, в інші органи, але виробництво і далі отруює людей.

Про це йдеться у сюжеті ТСН від 3 вересня.


«Для них кожна хвилина перебування на вулиці – мука», – розповідає кореспондент ТСН.

«В очі тирса летить і дихать важко», – скаржиться маленька жителька Білокоровичів.

Кореспондент зазначає, що біля підприємства дуже шумно, а у повітрі витає тирса.

«На нашій машині, припаркованій поруч із підприємством, відразу утворився шар пиляви. А ось подивіться на мій одяг: із нього просто летить, і я лише кілька годин тут. А люди цим дихають цілодобово», – демонструє кореспондент ТСН.

Місцевий житель Віктор Іванович повів журналістів до своєї господи. Городина вкрита добрим шаром пилу і тирси. Родина вже вдвічі скоротила свій город.

«Тріщить на зубах, і горло турбує. Ми не знаємо, звідки її возять, ту тирсу, і що сюди ще добавляють», – нарікає чоловік.

Масштаби викидів тирси яскраво видно на даху дитячого майданчика. У хаті від тирси теж не сховатися.

На цій вулиці хати лише вздовж однієї стотон дороги будували їх ще в 70-х, а приміщення, де тепер роблять тирсобрикати, зведено років через 10. До найближчої хати – метрів 25. Раніше там був тракторний стан, який нікому не заважав.

Керівник цього підприємства немісцевий – з Харкова. І люди не можуть знайти з ним спільної мови. На якій підставі тут він працює, не знає навіть керівництво села.

«Розказують такі обіцянки: завтра-післязавтра буде весь пакет документів. Він просто зневажливо ставиться до вимог людей», – каже голова Білокоровицької об’єднаної територіальної громади Сергій Коцун.

У вітряну погоду людям взагалі життя немає. Власник загородив території парканом, але це не рятує.

Перевірку з Держпродспоживслужби власник підприємства за поріг не пустив. Заміри викидів та шуму навколо людських хат показали перевищення допустимих норм, але брикети роблять і далі – нелегально.

«Будь-які дозвільні документи на розміщення даного підприємства з Держпродспоживслужби ні району, ні Головним управлінням не видавалося. Лише після отримання дозволу, якщо такий надійде нам, ми зможемо вийти на перевірку і зможемо далі звертатися до суду й піднімати питання припинення функціонування об’єкту», – стверджує керівниця управління ГУ Держпродспоживслужби Житомирської області Світлана Кончаківська.

У телефонній розмові керівник підприємства Олег Андрющенко каже, що вперше чує про якісь порушення.

Журналісти запропонували власнику підприємства зустрітися у Держпродспоживслужбі. Але пропозицією зустрітися з представниками Держпродспоживслужби Олег Андрющенко чомусь не скористався.

«Мабуть, був порив вітру, і, мабуть, понесло тирсу. Мабуть. Ну я там не був присутній на той момент. Тому я хочу побачити усі ці аналізи. Якщо є порушення, я їх усуну, це точно. Я над цим зараз працюю», – запевняє керівник підприємства з виробництва тирсобрикетів Олег Андрющенко.

Люди кажуть, що власник підприємства їх постійно залякує і погрожує. Вони справді бояться за своє життя.

Лікарі з Дердпродспоживслужби прогнозують зростання захворювань у селі через роботу підприємства. А сільський голова каже, що цього року смертність зросла на третину.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Білокоровичі пил тирса екологія Держпродспоживслужба  
Матеріали по темі