Економіка

На бізнес-форумі в Житомирі говорили про українсько-польські відносини: не все так швидко, як хотілось би підприємцям

18 October 2019, 15:57

18 жовтня в Житомирі відбувся Українсько-польський бізнес-форум. До обговорення спільних можливостей долучилися більш як 20 українських підприємців, близько 20 представників польського Уряду, ділові центри та представники громад.

На початку форуму Агенція регіонального розвитку Житомирської області презентувала відеоролик про інвестиційну привабливість регіону.


Народний депутат України Богдан Кицак наголосив, що Польща є важливим партнером нашої країни, та зауважив, що Україні є що запропонувати іншим країнам.

«Республіка Польща є одним з головних стратегічних партнерів України. Не тільки в плані суспільно-політичної, а, власне, й економічної. Цей підтверджують і цифри, оскільки у структурі, з ким торгує Україна і веде зовнішньоекономічні зв’язки, Польща займає одне з провідних місць, це 6,89% за 2018 рік. Нинішня Верховна Рада демонструє свій намір розв'язувати проблеми для того, аби створити позитивні правові умови для того, щоб сюди заходили іноземні інвестиції і створювалися максимально прозорі правила гри. Щоб абсолютно всі іноземні партнери могли інвестувати в Україну. Для цього нам потрібно демонструвати, що нам є куди інвестувати, сюди привабливо, і не тільки Житомирщина, а й вся Україна виграє на відміну від інших країн», - говорить Богдан Кицак.

Представники Польщі розповіли: мають надію, що форум стане платформою, де представники обох країн обговорять та знайдуть ефективні рішення для розвитку бізнесу.

«Є технічні питання, на кордоні все має бути швидко, але головне - це інституціональні та фінансові інструменти. Думаю, що поки вони не працюють настільки добре, щоб польсько-український бізнес розвивався. Це такий момент, коли теоретично все легко. Україна ближче Євросоюзу, але не йде все так швидко, як хотілось би підприємцям. У Польщі сильний середній та малий бізнес, який готовий інвестувати та розвивати відносини з Україною, але це не такий розвиток, який має бути‎», - зазначив радник міністра інвестицій та розвитку Республіки Польща Кшиштоф Сівек.

Форум націлений не лише на налагодження тісних економічних зв’язків, а й дає можливість представити готові інвестиційні проєкти. Зокрема, заступник Житомирського міського голови розповів про інформаційний портал, який дозволяє відстежувати можливості для інвестицій.

«Я більше схиляюся до того, щоб досліджувати можливості, не лише констатувати чи робити презентації, а давати ресурс, щоб реалізовувати конкретні проєкти. Для цього у нас створений інформаційний портал, цільовий для інвестиційних проєктів. У ньому зображена інформація про вільні земельні ділянки, приміщення, які здаються в оренду, про будівлі, які можуть стати потенційним майданчиком для інвестицій, старту нового бізнесу, виробничих та невиробничих підприємств. Чітко розуміємо, що для будь-якого інвестування досліджуються два основних фактори — можливості, які є в регіоні, та процедури. Звичайно, останнє є вирішальним, адже складність проходження багатьох процедур часто лякає іноземних інвесторів. Читаючи стрічку новин останніх днів про згортання та виведення капіталу в цілому з країни, думаю, ми цю турбулентність подолаємо, і вона вирівняється. Ласкаво просимо на наш портал з усіма контактами», - розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Також під час форуму були представлені історії успіху польських компаній на Житомирщині.

Нагадаємо, у річницю Катинського злочину та Смоленської катастрофи 10 квітня у Житомир із візитом прибув посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі. Він разом з делегацією відвідав польський цвинтар та поклав квіти до могил видатних польських діячів

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Польща. форум бізнес  
Матеріали по темі