Місто

Занепад літака Ту-104 у житомирському парку: закритий, заварений, з облущеною фарбою

6 November 2019, 16:23

Одна з «родзинок» житомирського парку культури та відпочинку імені Гагаріна занепадає без перспективи на оновлення. Мова про літак Ту-104, який в радянські часи використовувався як міні-кінотеатр, де демонстрували дитячі мультфільми, потім деякий час був «кімнатою сміху» з кривими дзеркалами.

Зараз, за словами директора комунального підприємства «Парк» Ігоря Леонченка, літак закритий.

«Він закритий. Останнє що було по літаку – півтора роки тому проводився фестиваль «Крила», весною 2018 року, тоді організатори обіцяли і пофарбувати його. В результаті домовлялись, щоб хоча б трап цього літака пофарбувати, більш-менш привести в порядок, але це все лишилось не виконаним зі сторони організаторів. Він стоїть закритим, більше того, наші працівники навіть знизу літак заварили: там був доступ в середину через шасі, і щоб не лазили, то повністю все заварили. Подальша його доля мені не відома. Були плани в міської ради перемістити його в інше місце, здається на Польову, але він стоїть, як стояв. Звісно, з ним треба щось вирішувати, або передавати комусь, але я не бачив поки бажаючих цей літак взяти і щось з ним зробити. Особисто для мене він і особливої історичної цінності не представляє. Це старий літак, яких на аеродромах вистачає», - сказав Ігор Леонченко в коментарі Житомир.info 6 листопада.

Нагадаємо, в лютому 2016 року після петиції житомирянина Артема Шмереги стосовно вирішення подальшої долі літака у місті провели громадські слухання, на яких люди пропонували створити дитячу кімнату, майстерню або навіть кав’ярню на борту літака в міському парку культури. Тоді було вирішено рекомендувати міській раді оголосити конкурс на кращий проєкт реставрації літака в парку.

26 лютого 2017 року петицію щодо відновлення Ту-104 в парку відпочинку подав інший житомирянин – Сергій Бовкун, який зазначав, що літак, випущений у 1958 році, є унікальним, адже зберігся майже повністю в первісному заводському варіанті, та пропонував міській владі «організувати та здійснити чистку і фарбування корпусу Ту-104 у відповідності з оригіналом». На петицію відповіли: у фінансовому плані КП «Парк» Житомирської міської ради на 2017 рік не передбачено коштів на косметичний ремонт літака.

В березні 2017 року КП «Парк» та Житомирська міська рада оголосили конкурс на кращу пропозицію організації сучасного дозвілля на території міських парків: один з об’єктів, який пропонували бажаючим взяти участь у конкурсі – реконструкція літака. Про результати цього конкурсу інформації не було.

Про літак знову згадали в 2018 році: в лютому ГО «Молодіжна організація «Зерно» стала одним із переможців конкурсу грантів й отримала 153 тисячі гривень з міського бюджету на реалізацію заходу «Благодійний розважально-музичний фестиваль «Крила». 12 травня біля літака відбувся благодійний фестиваль «Крила», де збирали кошти для відновлення літака ТУ-104 в парку: назбирали 11 тисяч 482 гривні 45 копійок. Втім, до організаторів фестивалю виникли питання щодо використання виділених бюджетних коштів і 19 грудня 2018 року голова ГО Максим Козловець звітував на засідання міськвиконкому.

27 лютого 2019 року на виконкомі знову слухали інформацію про проведення благодійного розважально-музичного фестивалю «Крила»: була створена робоча група, яка після кількох засідань звернулася до міської влади щодо перевірки діяльність громадської організації з втілення проєкту за бюджетні кошти.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2013 року правоохоронці прибирали вуличне кафе, яке розмістилося під крилом літака в житомирському парку й працювало там більше 15 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк літак Ту-104 Леонченко КП "Парк"  
Матеріали по темі