Економіка

Кабмін затвердив постанови, які запускають механізм надання доступних кредитів для малого бізнесу

24 January 2020, 16:55

Кабінет Міністрів України затвердив дві постанови, які запускають надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікро- та малого підприємництва (ММП) через Фонд розвитку підприємництва (ФРП).

Про це 24 січня повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«Документи дозволять Фонду, підпорядкованому Міністерству фінансів, запровадити програму підтримки суб’єктам ММП «Доступні кредити 5-7-9%». Більше того, постанови визначають механізм належного використання цих бюджетних коштів», - йдеться у повідомленні.

Реалізація цієї програми передбачає створення низки інструментів здешевлення та доступності кредитів:

перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті (додатково сплачуватиметься комісія банків у 0,5-1%). Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:

5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;

7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;

9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн

При цьому для ММП, які отримали кредит за програмою під 7% або 9%, ставка знижується на 0,5 в.п. за кожне створене робоче місце (але ставка не може бути нижчою за 5%);

другий – надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро- та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави (оплата за гарантію становить 0,5% від розміру кредиту).

«За попередніми оцінками, близько 50 000 позичальників зможуть взяти участь в цій програмі вже у 2020 році, що сприятиме зростанню рівня зайнятості в Україні, розвитку інноваційних та ефективних підприємств, а відтак розширюватиме податкову базу та збільшуватиме доходи до державного бюджету України, що дозволить безперебійно фінансувати Програму», - інформує Мінфін.

Як повідомляв Житомир.info, 4 грудня 2019 року прем’єр-міністр Олексій Гончарук інформував про підготовку програми з підтримки мікро- та малого підприємництва, яка запрацює з 1 лютого 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ бізнес кредит Мінфін  
Матеріали по темі