Влада

Екссудді Житомирського райсуду Баренко присудили 800 тис. грн моральної компенсації за майже 10 років кримінального переслідування

6 February 2020, 17:36

Рівненський міський суд за позовом екссудді Житомирського райсуду Сахібжамал Баренко стягує з державного бюджету України 800 тис. грн моральної компенсації.

Про це 6 лютого повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 24 січня.

«Жінка подавала позов на 3,7 млн грн, але її вимоги задовольнили тільки частково. Мінімальна компенсація мала становити 548 тис. грн із розрахунку 4173 грн мінімальної зарплати за кожен місяць під слідством і судом. Але суд вирішив, що така сума не повною мірою компенсує школу завдану позивачці та її сім’ї, тому присудив більше – 800 тисяч. Суд вважає, що із закриттям кримінального провадження переслідування Баренко не припинилося і триває вже 9 років і 8 місяців. На січень 2020 арешт з майна не знято, тобто права особи відновлено не повністю і обмеження законних прав триває», - пише видання.

У позові екссуддя скаржилась на негласне спостереження протягом тривалого часу, незаконні обшуки, незаконне затримання, численні допити, процесуальні дії в ночі, без їжі та води, примушування до надання показань, що розцінюється як жорстоке і нелюдське поводження, тривалий судовий розгляд справи, незаконне засудження, зниження свого престижу та репутації як судді тощо.

Екссуддя повідомила, що її особистий обшук проводили чоловіки, всупереч прямій забороні КПК. А під час кожного допиту слідчий з метою приниження її національної гідності, глузуючи, умисно запитував, чи є вона за національністю татаркою, хоча за Конституцію і паспортом вона є громадянкою України. Однак слідчий жирним шрифтом вписував до протоколу «татарка», тобто наголошуючи про її належність до національної меншини.

Колишня суддя вважає, що емоційна та нервова напруга протягом дня 18.05.2010 року та ночі 19.05.2010 року призвели до часткової втрати зору. З того часу вона почала носити окуляри, хоча раніше мала гарний зір і ними не користувалась.

Також жінка зазначала про втрату душевного спокою, депресію, порушення звичного способу життя і погіршення здоров’я, зміну мікроклімату в родині, оскільки після її засудження дочка та син переживали почуття сорому і приниження.

Запобіжний захід – підписка про невиїзд з місця проживання тривав понад 9 років.У зв’язку з цим Баренко не могла допомагати дочці у вихованні внука.

«У червні 2019 постановою прокурора ГПУ справу проти Баренко закрили через недоведеність в її діях складу злочину і вичерпання можливостей зібрати такі докази. Баренко визнана потерпілою у кримінальному провадженні щодо провокації хабаря, у цій справі триває слідство. Попри кримінальне переслідування, Баренко працювала суддею до початку 2018 року, поки не вийшла на пенсію», - пише «Судовий репортер».

Нагадаємо, 17 квітня 2019 року під час отримання хабаря у 1800 доларів США затримали заступника директора департаменту реєстрації Житомирської міської ради Євгена Баренка та його посередника, які вимагали «винагороду» за реєстрацію права власності на нерухоме майно. Зараз Богунський районний суд м.Житомира розглядає справу по обвинуваченню Євгена Баренка, сина екссудді, в одержанні неправомірної вигоди та пособництві у підробленні офіційних документів (ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 358, ч.4 ст. 358 КК України). 10 січня 2020 року суд задовольнив заяву про самовідвід судді Костенко Софії Михайлівни, яка зазначила, що матір обвинуваченого тривалий час працювала суддею Житомирського районного суду Житомирської області, із останньою вона добре знайома, має з нею гарні стосунки.

Скріншот з ухвали Богунського райсуду від 10.01.2020 року

Як повідомляв Житомир.info, 15 квітня 2016 року Погребищенський районний суд Вінницької області виніс вирок судді Житомирського районного суду Сахібжамал Баренко та визнав її винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України (в редакції закону, що діяв на час вчинення злочину). Суд призначив Баренко покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави по здійсненню правосуддя на 2 роки та з конфіскацією усього її майна.

Вища рада правосуддя 23 листопада 2017 року погодила звільнення судді Житомирського районного суду Житомирської області Баренко Сахібжамал з посади у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд суддя Баренко  
Матеріали по темі