Здоров'я

До другого етапу медичної реформи в Житомирській області поки готові не всі заклади

10 February 2020, 16:27

Програма медичних гарантій стартує в Україні з 1 квітня 2020 року, наразі Міністерство охорони здоров’я України та Національна служба здоров’я України спільно з регіонами працюють над своєчасним запуском реформи.

Про це сказав прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час селекторної наради з керівниками ОДА – інформує 10 лютого пресслужба Кабміну.

«Для повноцінного старту другої ланки медичної реформи до 31 січня всі області мали забезпечити автономізацію та комп'ютеризацію медустанов у себе в областях. Лікарні мають бути оснащені необхідним обладнанням, лікарськими засобами, мати лікарів відповідної кваліфікації та рівня практики. Це має бути зроблено до 1 квітня», - сказав Олексій Гончарук.

Він додав, що якщо медичний заклад не відповідатиме вимогам, то НСЗУ не укладатиме договір з таким закладом — отже лікарня не отримає фінансування. В такому випадку гроші на утримання медзакладу буде виділяти місцева влада.

На сьогодні вже автономізовано 97% закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу. Найбільш проблемна область – Запорізька: там автономізація складає 85%, станом на 5 лютого всі ключові заклади обласного підпорядкування не автономізовані.

«Ситуація з рівнем комп’ютеризації та інформатизації закладів вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги дещо гірша. П’ять областей виконали план комп’ютеризації тільки на половину – Луганська (48%), Харківська (55%), Київська (55%), Сумська (56%), Запорізька (56%). Глава Уряду доручив керівникам цих областей вжити заходів для забезпечення комп’ютерною технікою закладів охорони здоров'я, які надають спеціалізовану медичну допомогу», - йдеться у повідомленні.

Водночас голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко на своїй сторінці у Facebook поінформував про результатів по області:

автономізацію завершено у 49 закладах, загальний показник готовності – 99%. Лугинська центральна районна лікарня завершує процес у середині лютого;

комп’ютеризація у 23 лікувальних закладах відповідає вимогам НСЗУ, 24 заклади у процесі завершення, лише 3 заклади не відповідають вимогам. Загальний відсоток по області становить 70,4%;

усі заклади області підключені до медичної інформаційної системи, що становить 100%;

в електронній системі охорони здоров’я зареєстровано усі 50 закладів. Загальний відсоток готовності становить 100%.

Бунечко також нагадав, що Житомирську область відібрано для реалізації пілотного проєкту з розвитку госпітального округу.

Довідка КМУ: Що включає в себе Програма медичних гарантій?

У 2020 році впроваджується гарантований пакет медичних послуг, він включає:

первинну допомогу,

екстрену,

амбулаторно-поліклінічну — це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар;

стаціонарну;

паліативну медичну допомогу — обслуговування невиліковних хвороб (знеболення, допомога родинам пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом);

медичну реабілітацію;

медична допомога у зв'язку з пологами;

реімбурсація лікарських засобів («Доступні ліки»).

Всі послуги з гарантованого медичного пакета будуть повністю безоплатними для українців, вони вже заплатили за медичну допомогу зі своїх податків.

Як повідомляв Житомир.info, в інтерв’ю в листопаді 2019 року заступниця мера Житомира Марія Місюрова розповідала про готовність медичних закладів обласного центру до другого етапу реформи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медична реформа КМУ Бунечко  
Матеріали по темі