Події

Пожежі на півночі Житомирської області гасять вже три доби: приїхали рятувальники з інших регіонів, допомагають військові (доповнено)

19 April 2020, 13:22

Станом на ранок 19 квітня лісові пожежі на півночі Житомирської області тривають.

Інформація щодо ліквідації лісових пожеж в області станом на 07:00 год. 19 квітня надала пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області.

«Станом на 07 год. 19 квітня силами ДСНС надається допомога працівникам лісгоспів на території 4 лісових господарств (ДП «Овруцьке ЛГ», «Овруцьке СЛГ», «Словечанське ЛГ» та «Словечанський лісгосп АПК») щодо гасіння окремих осередків тління трав'яного настилу, пеньків та деревини. Залишається 9 осередків горіння, з яких 5 локалізовані, а на 4 осередках продовжуються роботи щодо обмеження їх розповсюдження», – йдеться у повідомленні.


Відео управління ДСНС України у Житомирській області

Силами ДСНС спільно з лісовими господарствами не допущено знищення будівель і споруд у 6 населених пунктах (смт Першотравневе, с. Виступовичі, с. Рудня, с.Дівошин, с. Слобода та с. Ясинець). У відселених населених пунктах (с. Острови, с. Личмани , с. Середня Рудня, с. Нижня Рудня та с. Верхня Рудня) вогнем знищено 39 будівель, окремі з яких самовільно використовувалися населенням як дачні ділянки, врятовано 45 будівель

18 квітня залучено 1 одну одиницю інженерної техніки та 3 чоловіки особового складу Збройних сил України.

Додатково в складі зведеного загону для допомоги в ліквідації лісових пожеж 18 квітня було направлено 12 одиниць техніки та 60 чоловік особового складу У ДСНС Івано-Франківської та Тернопільської областей.

До гасіння залучено 960 осіб та 156 одиниць техніки, з них від ДСНС 185 чоловік особового складу та 43 одиниці техніки, у тому числі три літаки АН-32П, якими 18 квітня здійснили 21 скид води (168 тонн води).

Карта-схема пресслужби управління ДСНС України у Житомирській області

Доповнено о 15:10 год. 19 квітня

Як поінформувало управління ДСНС України у Житомирській області, під час онлайн-брифінгу 19 квітня директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук повідомив, що є причиною довготривалого процесу гасіння лісових пожеж на території Житомирської області.

«Довготривалий процес гасіння лісових пожеж на території Житомирської області пов'язаний з неможливістю доступу особового складу до окремих осередків пожежі через сильну захаращеність лісових масивів та відсутністю доріг протипожежного призначення. Для створення мінералізованих смуг та розчищення доріг залучені трактори лісогосподарських підприємств та важка інженерна техніка ЗСУ», – проінформував Володимир Демчук.

Нагадаємо, вранці 18 квітня пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області повідомила, що рятувальники та лісівники продовжують працювати над ліквідацією лісових пожеж у Житомирській області. До гасіння залучено 655 осіб та 108 одиниць техніки, з них від ДСНС 125 чоловік особового складу та 31 одиниця техніки, у тому числі три літаки АН-32П, якими було здійснено 6 скидів (48 тонн води). Також для надання допомоги направили важку інженерну техніку (БАТ) Збройних сил України для створення захисних розмежувальних смуг. З повітря проводиться розвідка осередків пожежі. Близько півночі 17 квітня голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що внаслідок розповсюдження вогню серед лісових масивів знищено та пошкоджено 43 нежилих і 38 жилих будинків (разом – 81 будівля) в Овруцькому районі. 18 квітня міністр інфраструктури України Владислав Криклій поінформував, що до гасіння масштабної лісової пожежі на півночі Житомирської області залучили потяг «Укрзалізниці». Ввечері 18 квітня відбувся онлайн-брифінг голови ОДА Віталія Бунечка та голови Держлісагентства України Андрія Заблоцького стосовно ситуації з пожежами. Віталій Бунечко, зокрема, розповів, що жителів сіл Овруцького району, будинки яких згоріли або зазнали пошкоджень внаслідок масштабної пожежі, евакуювали та відселили у сусіднє село. Однак люди вирішили повернутися до своїх осель та відбудовувати їх.

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня 2020 року на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру більше 30м/с вогонь швидко розповсюджувався на великі площі лісів і на будинки. Зокрема загорілися ліси поблизу сіл в Овруцькому та Олевському районах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальники трава суха трава Овруцький район  
Матеріали по темі