Здоров'я

​Як вберегти своє здоров’я під час карантину - поради житомирських фахівців медичних центрів «Клініка Зір» та «Відновлення»

29 April 2020, 19:06

Онлайн-наради, відеоконференції та години роботи за комп'ютером - із такими новими реаліями роботи зіштовхнулись ті, кому галузь дозволяє перейти на дистанційний режим. За більш ніж місяць карантину люди опанували різноманітні сервіси для дистанційної роботи та навчання, але усе це передбачає години, проведені біля моніторів. Ті, хто не може працювати онлайн, намагаються якось урізноманітнити своє дозвілля: хтось переглядає фільми, хтось більше читає. Як убезпечити свій зір в умовах карантинних обмежень - радять фахівці.

У першу чергу, потрібно витримувати час, проведений біля комп’ютера або зі смартфоном в руках, та регулярно провітрювати приміщення, але якщо ви нехтуєте цими базовими порадами, або зайнятість не дозволяє робити такі перерви, то тоді можна зволожувати очі за допомогою спеціальних препаратів.


«Планово потрібно працювати за комп’ютером так, як нам рекомендують: по 40 хвилин, з відпочинком і не більше 2-3 годин. Але й до карантину особливо ніхто цього всього не дотримувався. Тому є загальна порада для тих, кому доводиться багато часу проводити за комп’ютером. В аптеках у вільному доступі є так звані зволожуючі або краплі, або гель. На даний час, враховуючи довготривалість роботи, - це Офтагель, Корнергель, Хіло-комод. Їх багато. Можна 2-3 рази в день капати через кожних 2-3 години під час роботи. Це можна робити усім без проблем. Постає зараз і друга проблема - деззасоби. У магазині деззасоби, вдома деззасоби, в клініках деззасоби. І йде алергічна реакція. Тут вже потрібна консультація лікаря, але банально можна почати з самих простих крапель. Можна взяти нестероїдні препарати, наприклад, опатанол. Я називаю спеціальні препарати, це може допомогти людям, бо більшість офтальмологій зараз не працює», - розповідає головний лікар спеціалізованого медичного центру «Клініка Зір» Анатолій Мартиненко.

Якщо з зором все ж виникають проблеми, то до фахівців можна звернутись навіть під час карантину.

«Ми два тижні спеціально побули в такому карантині, коли виходила одна бригада на ургентні випадки. Зараз ми вже розпочали хірургічне і оглядове лікування. Але так само розділили на дві бригади, якщо, не дай боже, є контакт, то щоб далі можна було працювати повноцінно. Ми також просимо приїжджати пацієнтів на своєму автомобілі, без додаткових обстежень різних лікарів. Ну, і ми, звісно ж, дотримуємось усіх заходів знезараження в клініці: провітрювання, у нас одна з небагатьох клінік, де встановлена система, яка на 90-98% очищає повітря від усього: інфекцій, вірусів. Тому ми можемо працювати», - каже Анатолій Мартиненко.

Разом з тим, під час карантинних обмежень заборонено відвідувати спортивні майданчики, чи прогулюватись у парковій зоні. Відсутність достатньої фізичної активності може призвести до болів у спині і проблем з хребтом, пояснює лікар-вертебролог Олексій Казаков.

«На жаль, під час карантину йде повна і кардинальна зміна звичних для нас навантажень. Вдома ми пересіли на дивани та м’які крісла. І це великий удар по нашій опорно-руховій системі. Зараз у нас в м’язах крові практично немає. Ми ж в основному їмо на карантині, і вся кров навколо шлунково-кишкового тракту, глюкоза не засвоюється м’язами, вона переробляється в зайвий жир, м’язи атрофуються і, звісно, на фоні цього з’являються м’язові болі. Ну, і можуть загострюватись різні захворювання ортопедичні, такі як грижі міжхребцевого диска, артрити, артрози та інші хронічні захворювання», - каже завідувач відділенням вертебрології МЦ «Відновлення» Олексій Казаков.

Фахівець також пояснює як розпізнати, що у вас можуть бути проблеми зі спиною.

«Перший симптом, який може бути у всіх без винятку - це хронічна втома. По-друге - наші нормальні вигини хребта, які є в нас від природи, бо людина прямоходяча і її хребет - це не пряма палка. Так ось, ми на м’яких диванах ці вигини порушуємо. А м’язи, які під час нашого нормального способу життя звикли виконувати корсетну функцію втримувати хребет, вони не витримують. Наприклад, якщо ми дивимось на дивані телевізор і під головою у нас пара подушок, то нормальний вигин шийного відділу хребта ми викривляємо. Цим самим ми порушуємо і притік, і відтік крові від головного мозку. І в нас може загострюватись багато захворювань, це може проявлятись хронічною втомою, онімінням пальців на руках, може проявлятись головними болями, запамороченням, втратою уваги і пам’яті. У грудному відділі хребта може бути дискомфорт, важкість при диханні, відчуття кому в горлі, може здаватись, що болить серце. У поперековому відділі хребта загострюються найчастіші захворювання, які є в прямоходячої людини - дискогенні. Це протрузії чи грижі. Це такі захворювання, при яких міжхребцеві диски випинаються за межі своїх нормальних анатомічних положень і можуть притискати крупні нерви. І якщо під час звичайного способу життя м’язи працюють постійно і виконують корсетну функцію хребта, то під час знерухомлення вдома хребет вигинається і протрузїі грижі подразнюють нерви. Тоді виникає така симптоматика, як біль, який віддає в ногу, чи гострий стріляючий біль. І це є беззаперечним показом, щоб звернутись до лікаря», - каже Олексій Казаков.

Втім, навіть у домашніх умовах можна запобігти проблемам зі спиною та хребтом. Перш за все, лікар радить не забувати про зарядку, яку краще за все робити двічі на день: першу – вранці: робити декілька вправ лікувальної фізкультури до, так званого, першого поту, другу - варто зробити ввечері: виконувати вправи менш інтенсивно, з більшим акцентом на розтяжку м'язів. Але якщо ви відчуваєте гострий біль в спині, то варто не зволікати, а одразу ж звернутись до лікаря.

«У нас в клініці розроблений спеціальний протокол, що завжди є вільний спеціаліст, який без очікування візьме гострий біль і буде ним займатись. І завжди є вільні місця на фізіотерапевтичні, маніпуляційні, на виконання складних блокад, ін’єкцій і маніпуляцій, чи навіть внутрішньовенних вливань препаратів», - каже завідувач відділенням вертебрології МЦ «Відновлення».

Сходяться медики в одному: не варто ігнорувати проблем зі здоров'ям, треба дотримуватись порад лікарів і у випадку проблем - звертатись за консультацією до фахівців.

Як повідомляв Житомир.info, карантин в Україні почався з 12 березня 2020 року: на засіданні 11 березня Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19. Обмеження мали діяти по 3 квітня 2020 року, але 25 березня в Україні була оголошена надзвичайна ситуація на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року. Втім і цей термін продовжили до 11 травня 2020 року – цей день прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав «Днем К», точкою відліку початку виходу з карантину. Згодом він оприлюднив п'ять етапів виходу України з карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин зір біль у спині здоров'я  
Матеріали по темі