Влада

Шмигаль обіцяє продовження карантину, а відновлення приміських перевезень і роботи дитсадків – не раніше третього етапу

13 May 2020, 12:42

Карантин в Україні буде продовжений після 22 травня, але він буде адаптивним, а відновлення міжміських і приміських перевезень як і робота дитсадків передбачена третім етапом виходу з карантину.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав 13 травня у Верховній раді під час «Години запитань до Уряду».

«22 травня – дата, до якої триває карантин. Він буде продовжений, але з поступовим переходом до адаптивної моделі, коли ми будемо і далі пом’якшувати, в залежності від розвитку ситуації, карантинні заходи проти епідемії, але при цьому будемо передавати все більше повноважень на місця, органам місцевого самоврядування, щоб можна було локалізовувати хворобу в місті, де вона виникає. Вже сьогодні в різних областях України ситуація із захворюваністю на коронавірус різна, і, відповідно, робити локдаун всій країні в червні або в липні може бути вже недоцільним», – сказав Денис Шмигаль.

Він також згадав про питання, яке підіймають перевізники – щодо приміських та міжміських перевезень.

«На жаль, метро, міжміські та приміські перевезення сприяють надзвичайно швидкому і широкому поширенню хвороби і цієї епідемії в країні в цілому і унеможливлюють локалізацію засобами адаптивного карантину. Тому лише з третього етапу ми зможемо дозолити собі запроваджувати при певних правилах і дотримання санітарної, гігієнічної, епідеміологічної дисципліни відновлення роботи приміського транспорту, далі – міжміського транспорту, далі – метро.Зараз це однозначно призведе до спалаху, який верне країну назад до початку карантину, з яким ми боролися від березня місяця», - наголосив прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль відповів й на запитання нардепів щодо відновлення роботи дитсадків.

«В нас є план поетапного виходу з карантину, чітко розписано, коли запрацюють дошкільні, навчальні заклади і як буде відбуватися послаблення карантинних умов і перехід до адаптивного карантину. Зараз ми мусимо дотерпіти ще місяць, можливо кілька тижнів, коли буде знижуватися кількість захворілих і зростати кількість одужань, це дуже важливо. Діти є безсимптомними хворими, вихователі в садках також мають право на свій захист, на здоров’я, тому питання дитсадків буде розглядатися тоді, коли буде розглядатися питання міжміського і приміського транспорту», - пояснив керівник Уряду.

Презентовані 24 квітня 2020 року п’ять етапів виходу України з карантину дивіться тут

Нагадаємо, мер Житомира Сергій Сухомлин 8 травня заявив про готовність міської влади надати Уряду свої пропозиції щодо дозволу роботу дошкільних навчальних закладів.

Як повідомляв Житомир.info, карантин в Україні почався з 12 березня 2020 року: на засіданні 11 березня Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19. Обмеження мали діяти по 3 квітня 2020 року, але 25 березня в Україні була оголошена надзвичайна ситуація на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року. На засіданні Уряду 22 квітня карантин в Україні продовжили до 11 травня 2020 року – цей день прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав «Днем К», точкою відліку початку виходу з карантину. ввечері 7 травня на урядовому порталі оприлюднили постанову Кабінету міністрів про послаблення карантинних заходів з 11 травня 2020 року.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Шмигаль карантин ВР дитсадок перевезення  
Матеріали по темі