Місто

У лабораторії Житнього ринку в Житомирі розповіли, у яких ранніх овочах найбільше нітратів

15 May 2020, 13:36

Ранні овочі масово з’явилися на полицях магазинів та ринків, які запрацювали після карантину. Овочевими салати більшість господинь намагається урізноманітнити раціон свої сім’ї. Свіжі овочі смачні та корисні, але можуть містити приховану небезпеку – нітрати.

Скільки ранніх овочів та які саме не пройшли перевірку за вмістом нітратів на найбільшому ринку Житомира – «Житньому» – Житомир.info 15 травня запитав у завідувача лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Житній» Євгенія Давидова.

З його слів, цього року найбільш «багатими» на нітрати виявилися кабачки.

«З 1 травня, коли ринок почав працювати після карантину, і станом на 14 травня нами проведено 890 експертиз овочів. Було виявлено 11 перевищень по кабачках, 2 перевищення – по червоних буряках, одне перевищення у редьці. Йде мова саме про перевищення вмісту нітратів в овочах. Радіологічні показники в нормі», – поінформував Євгеній Давидов.

Загалом було вибракувано та утилізовано близько 120 кг овочів.

«Усього вибракувано 97 кілограмів кабачків, червоних буряків близько 15 кілограмів, редьки близько 8 кілограмів. Вміст нітратів у кабачках становив від 600 до 700 мг/кг при нормі 400 мг/кг; у червоних буряках – 2000 мг/кг при нормі 1400 мг/кг; у редьці – близько 2000 мг/кг при нормальному вмісті 1200 мг/кг», – навів цифри завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.

Вибракувана продукція знищується, тому на продаж, навіть поза межами ринку, вона потрапити не може.

«Вибракувана продукція не допускається до реалізації, вона механічно подрібнюється, засипається хлорним вапном і утилізується за рахунок власника. Робиться це у присутності працівника адміністрації ринку. Тобто, ніхто цю продукцію не забирає й нікуди не везе», – запевнив Євгеній Давидов.

Як на Житньому ринку в Житомирі перевіряють овочі на вміст нітратів, дивіться у сюжеті від 20 квітня 2020 року

Як повідомляв Житомир.info, навесні 2019 року у Житомирській області через перевищений вміст нітратів вибраковували 20% ранніх овочів, які постачали на ринки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі нітрати Давидов Житній ринок лабораторія  
Матеріали по темі