Здоров'я

Житомирська вірусологічна лабораторія вже може робити до 350 досліджень на добу, черга 1-2 дні - Зіновій Парамонов

22 May 2020, 17:00

Вірусологічна лабораторія Житомирського обласного лабораторного центру вже може робити 340-350 досліджень на добу, черга на дослідження –1-2 дні.

Про це йдеться в оприлюдненому 22 травня повідомленні головного державного санітарного лікаря Житомирської області, директора ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Зіновія Парамонова.

«Завдяки заходам, які вжиті керівництвом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» на початку травня поточного року в області збільшено кількість обстежених осіб на виявлення збудника коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2). Це стало можливим завдяки додатковому залученню до роботи спеціалістів Житомирської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та КНП «Житомирський обласний медичний консультативний діагностичний центр» Житомирської обласної ради, які на базі вірусологічної лабораторії установи пройшли підготовку з питань дотримання інфекційної безпеки при роботі з особливо-небезпечними інфекціями. Я щиро вдячний за допомогу у вирішенні кадрових питань керівникам згаданих закладів: Шпиті Олександру Олександровичу, Галайбі Анатолію Борисовичу, Дімовій Валентині Федорівні. Крім того, обласним лабораторним центром додатково придбано обладнання більше ніж на 200 тисяч грн та переобладнано ще одну лабораторію, де проводяться дослідження. Станом на 21.05.2020 р. вірусологічна лабораторія вийшла на добову потужність 340-350 досліджень проб біологічного матеріалу на виявлення збудника СOVІD-19. Черга на дослідження наразі становить 1-2 дні», - інформує керівник ОЛЦ.

Зазначається, що адміністрація лабораторного центру продовжує працювати над створенням нового робочого місця (приміщення з ламінарною шафою для виділення РНК-коронавірусу з біологічного матеріалу осіб, що підлягають обстеженню) для чого додатково замовлено необхідне обладнання та устаткування, що дасть змогу протягом тижня збільшити потужність лабораторії ще на 100 проб.


В коментарі Житомир.info Зіновій Парамонов зазначив, що за кількістю добових досліджень Житомирський ОЛЦ зараз серед кращих лабораторних центрів України, бо лише кілька з них мають чергу 1-2 днів. За його словами, у Києві результати зараз очікують близько 7-10 днів, у Львові – й того більше.

Керівник обласного лабораторного центру також розповів, чому раніше не могли збільшити кількість тестувань та що стало першопричиною скандалу, який ледь не закінчився його звільненням.

- Довелося багато працювати, треба було навчити людей, а саме головне – вмовити, бо не так багато сьогодні бажаючих надіти скафандр і 10-12 годин сидіти в цьому скафандрі й працювати з небезпечним вірусом. Така проблема по всій Україні, але нам її вдалося вирішити. І зараз ми ще робимо одне робоче місце: треба було зробити ремонт, придбати обладнання, яке зараз дефіцитне в цілому світі. За два дні ми отримаємо обладнання і на наступному тижні вже вийдемо на 400-450 тестувань.

- Перший смертельний випадок від коронавірусу був в області 12 березня, з того часу пройшло вже більш ніж два місяці і лише зараз у вас з’явилися фахівці і можливості?

- Фахівців ми почали готувати з початку травня, важко було найти цих людей і вговорити, вирішити питання їхнього фінансування й маса інших питань.

- Але якось після візиту головного санітарного лікаря Віктора Ляшка і вашого майже звільнення ці процеси прискорилися. Це дивує.

- Коли Ляшко приїжджав, то ці люди вже в нас готувалися, і ми про це розповідали йому. У нас проблем не було. І ми тоді практично справлялися, але завдяки тому, що в нас одночасно в чотирьох лікарнях – у Бердичеві, в Коростені, в області дитячій і в міській на Богунії – відбулися серйозні спалахи, нам треба було обстежити одночасно близько 500 медичних працівників зразу. Тому утворилася черга, це було на початку травня. Плюс до цього треба було тестувати працівників обласної державної адміністрації, обласної ради (через підтверджений 30 квітня COVID-19 у першого заступника облради – авт.) і ГУНП. І це все разом. 500 мазків поступило лише за три дні, тому утворилася черга і ми листом цивілізовано попросили, що будемо приймати лише дітей і важкохворих, бо були заповнені всі холодильні установки. А через два-три дні у нас вже були б готові люди (вірусологи) і черга б зменшилася. Але декому це було на руку, тому, хто старався зробити такий скандал навколо лабораторного центру.

- Але ж можна було спрогнозувати таку ситуацію з різким збільшенням кількості зразків й почати готувати фахівців раніше.

- Ви запитайте це у Львові, де працюють три лабораторії, є медінститут та інститут епідеміології, і де зараз така велика черга. І всі спокійно реагують.

- Можливо там тихо, бо подібні листи не розсилають? Можливо цей лист – це була ваша помилка?

- Та яку ж проблему зробив цей лист? У нас зараз черга день-два. Але журналістам цікаво показати, що є черга, що хтось не справляється. Так, у нас були черги по 3-4 дні, але зараз вже цього немає, тому я своїм листом хочу показати, що ми справляємося зі своїми функціональними обов’язками. І я хотів би подякувати нашим вірусологам, які на сьогодні 2 місяці і 10 днів працюють без вихідних. До речі, з обіцяних 300% ми ні копійки не отримали.

- Це за квітень не отримали?

- Нам ще й за березень не дали. І це не тільки нашій області: всі лабораторні центри України просто забули записати в той список на виплати. Ми пишемо листи, щоб виплатили ці гроші, бо в деяких областях люди просто почали звільнятися. А якщо люди 1-2 дні не вийдуть на роботу – то це серйозна проблема, бо в державі дотепер щоденно по 400-500 випадків діагностується. І цей (адаптивний) карантин може наробити великих проблем, бо в автобусах сьогодні люди їздять як «оселедці в банці», вони забиті. Ще й ситуація з медиками у нас гірша: в цілому по Україні 20% хворих медичних працівників, а в нашій області – 30%, а це додаткове навантаження на лабораторію, навіть якщо ми не виявляємо (нові випадки). Наприклад, після карантину відновила роботу лікарня №2 на Богунії, то треба було майже весь персонал обстежити. В Бердичівську лікарню також відправляли фахівців, там з 25 травня мають почати працювати. Також обстежували Бердичівський госпіталь для ветеранів, де була обсервація. Й у Бердичеві з майже 100 хворих 50% - це люди, які працювали в лікарні. Фактично, лікарня стала вогнищем для Бердичева і треба провести серйозне розслідування й висновки по цій лікарні робити.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня 2020 року керівник Житомирського обласного лабораторного центру Зіновій Парамонов попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей. Ввечері цього дня до ОЛЦ завітав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко і розпорядився підготувати наказ про звільнення Парамонова. Натомість, колектив Житомирського лабораторного центру вважає звільнення Зіновія Парамонова «політичним» і підготував звернення до президента з проханням не допустити звільнення. Врешті Парамонов залишився на своїй посаді, а Житомирський ОЛЦ тепер може робити більш ніж 100 тестів на добу: з 12 травня – понад 200 тестів, бо на роботу взяли ще двох спеціалістів; станом на 15 травня – до 350, бо додатково залучили вже трьох спеціалістів.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Парамонов ОЛЦ тест коронавірус  
Матеріали по темі