Здоров'я

​У Житомирі на ремонт та обладнання для лабораторії, в якій проводитимуть ПЛР-дослідження, спрямували 2,3 млн грн

28 May 2020, 11:35

На проведення ремонтних робіт та закупівлю обладнання для вірусологічної лабораторії, в якій планують проводити ПЛР-дослідження, виконком спрямував 2,3 млн грн.

Відповідні рішення про внесення змін та доповнень до Цільової програми розвитку охорони здоров’я Житомирської міської ОТГ на 2018-2020 роки та рішення про перерозподіл видатків бюджету були прийняті 28 травня на позачерговому засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради.

«Необхідність прийняття даного рішення пов’язана з тим, що на базі поліклініки дитячої лікарні на вул. Ріхтера, 23 організовується вірусологічна лабораторія, якої немає в складі жодного з наших лікувальних закладів. Створення цієї лабораторії дасть можливість за допомогою полімеразної ланцюгової реакції проводити діагностику COVID-19, а в подальшому її можна буде використовувати для діагностики інших захворювань. Загальна сума на створення лабораторії 2,3 млн грн, з них на ремонтні роботи, адаптацію та удосконалення вентиляційної системи і встановлення необхідних конструкцій на вимогу санепідслужби потрібно 762 тис. грн, а на комплекс спеціального обладнання - 1 млн 539 тис. грн», - доповіла в.о. начальника управління охорони здоров’я Ірина Шкап.

Мер Житомира Сергій Сухомлин додав, що тести австрійського виробництва уже доставлені в Україну і чекають на митному складі в аеропорту Бориспіль.

«Вчора ми отримали контракт від австрійського виробника цих тестів. Але австрійська сторона, навіть, не чекаючи, коли ми заплатимо кошти, вже відправила ці тести і вони вже в аеропорту Бориспіль на складі. Ще хочу подякувати благодійникам. Ця перша партія – 500 тестів для того, щоб пройти випробування, навчитися працювати з ними. Картонний комбінат, Олег Карпека, Вадим Ліскі – вони закупили цю партію тестів для міста. Тому велика подяка соціально відповідальним підприємствам, які допомагають місту». – подякував благодійникам мер Житомира.

За його словами, на проведення ремонтних робіт у лабораторії потрібно два тижні.

«Термін ремонту встановлений два тижні, обладнання поставлять після оплати впродовж 7 днів, решта залежатиме від позиції МОЗ – наскільки швидко вони дадуть нам дозвіл на розмитнення цих тестів, як швидко вони проведуть по ним дослідження по верифікації і дадуть дозвіл на їх використання в Україні. Вчора ми відправили усю необхідну документацію. Чекаємо відповіді і конкретних дій», - розповів Сергій Сухомлин.

За словами директора департаменту бюджету і фінансів Діни Прохорчук, 2 млн 301 тис. грн на ремонт та обладнання вірусологічної лабораторії спрямовується шляхом перерозподілу інших поточних видатків бюджету.

Нагадаємо, 27 травня на брифінгу мер Житомира Сергій Сухомлин розповів, що нова вірусологічна лабораторія зможе робити до 800 тестів на добу.

Як повідомляв Житомир.info, місцева влада планувала закупити власну лабораторію для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн.

15 травня на виконкомі було вирішено, що обладнання для ПЛР-дослідження встановлять в уже діючій лабораторії в дитячій поліклініці на вул. Ріхтера.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія ПЛР-дослідження тест коронавірус  
Матеріали по темі