Здоров'я

Виконком затвердив тарифи: у житомирських лікарнях зробити ІФА-тест на коронавірус можна буде за 120 грн, а ПЛР – за 1330 грн

17 June 2020, 14:54

На черговому засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради 17 червня затвердили тарифи на платні медичні послуги в лікарнях №1 та №2 і дитячій лікарні, зокрема і на тести для виявлення коронавірусу COVID-19.

У лікарнях №1 та №2 проводять тести на коронавірус методом ІФА-діагностики, а в лабораторії, яка має найближчим часом запрацювати в дитячій поліклініці, проводять ПЛР-дослідження.

«Ці обстеження у нас проводились на імуно-ферментному аналізі на різні інфекції. Але у зв’язку з необхідністю і нагальною потребою у діагностиці коронавірусу, були введені і придбані вже ці реактиви і витратні матеріали, тому, дійсно, для медичних працівників ці всі послуги безкоштовні, а для тих хто бажає, для підприємств, страхових компаній це буде платно. Це метод визначення антитіл на будь-які інфекції», – зазначила заступниця міського голови Марія Місюрова.

У комунальному підприємстві «Лікарня №1» Житомирської міської ради тестування на визначення антитіл IgM та IgG до COVID-19 методом ІФА на простому аналізаторі коштуватиме 119 грн, методом ІФА (ІХЛА) - 460 грн. Така різниця в ціні, тому що це різні методи виявлення COVID-19.

«Якщо людина має позитивний імуноглобулін G, то значить, що людина перехворіла, якщо М, то значить, що на даний момент вона хвора. Різниця у ціні також залежить від реактивів. Дороговартісні реактиви точніші. Похибка завжди буде», – уточнив директор лікарні №1 Володимир Мордюк.

Скріншот додатку до рішення виконавчого комітету

У лікарні №2 такі тести на визначення антитіл M та G до COVID-19 методом ІФА коштуватимуть 120 грн.

Скріншот додатку до рішення виконавчого комітету

У лабораторії, що відкриється в дитячій поліклініці на вулиці Святослава Ріхтера, такі тести зроблять за 125 грн.

«Це різні методи виявлення COVID-19. Якщо ми будемо виявляти імуноглобулін М, ми одразу будемо робити ПЛР-діагностику, тому що, якщо М дає нам позитив, значить це людина практично хвора, для уточнення діагнозу ми будемо робити ПЛР», – прокоментувала Місюрова.

Також у лабораторії в дитячій поліклініці проводитимуть ПЛР-діагностику. Ціна тесту – 1330 грн та 780 грн для групи осіб.

Марія Місюрова пояснила, якщо звертається приватна особа в індивідуальному порядку і хоче зробити собі ПЛР-тест, то вартість буде 1330 грн. При одночасному зверненні 80 і більше осіб на проходження ПЛР-тестування вартість буде 780 грн.

Скріншот додатку до рішення виконавчого комітету

«Це вже вірусологічна лабораторія, зараз є нагальна потреба у діагностиці на COVID-19, але в подальшому ми будемо використовувати цю лабораторію для діагностики багатьох інших інфекцій. На сьогоднішній момент ПЛР є «золотий стандарт» діагностики COVID-19, ІФА –діагностика – для виявлення антитіл. Інша вартість, тому що прораховано все: і витратні матеріали, і тести. Це дійсно дороговартісні обстеження», – зазначила Марія Місюрова.

Нагадаємо, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про постачання ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки по вулиці Святослава Ріхтера.

5 червня в лабораторії для ПЛР-тестування завершували ремонтні роботи та готувалися до відкриття. Мер Житомира розповів, що тут тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях.

Як повідомляв Житомир.info, 12 червня на позачерговому засіданні виконавчого комітету на нову партію тестів для ПЛР-діагностики та шафи для лабораторії в житомирській дитячій поліклініці виділили майже 2 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус тести ІФА ПЛР тарифи лікарня виконком  
Матеріали по темі