Влада

Прокурор запевняє, що нелегального видобутку бурштину та масової вирубки лісів у Житомирській області немає

14 July 2020, 16:19

Вже майже два роки в Житомирській області немає нелегального видобутку бурштину, також зараз відсутні незаконні масштабні вирубки дерев.

Про це в інтерв’ю 14 липня сказав прокурор області Олег Василів.

«Вже скоро буде два роки, як бурштин не видобувається на території Житомирської області. Я можу вас в цьому запевнити. Оберіть будь-який день і, якщо ви знаєте місця, де видобувають бурштин, то ми туди поїдемо. Нещодавно було повідомлення про видобуток в Коростенському районі: якісь рівненчани «забігли» сюди георозвідку зробити і відразу ж були затримані, була вилучена мотопомпа. Але такого глобального видобутку, як було ще два роки тому, немає. Останній такий видобуток був у листопаді минулого року: є така компанія «Райт Солюшн», з якою ми судимося, через яку відносно працівників прокуратури та поліції Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо того, що начебто незаконно прийшли туди з обшуком, вилучили бурштин і так далі. Знаю, що у «Райт Солюшн» була охорона і коли вони взнали, що до них прямують працівники поліції з обшуком, то ця воєнізована охорона втекла разом зі зброєю. І ті озера масштабні, які вони зробили, щоб тягнути воду й видобувати бурштин, на сьогоднішній день вже як поле для гольфу. Тобто, провели після себе рекультивацію і там почала рости трава», - сказав Олег Василів.

Щодо вирубки лісів, то, за словами прокурора, такі випадки поодинокі.

«Вирубка поодинока йде. Працівники поліції проводять рейди, особливо в тих районах, де нещодавно були лісові пожежі, бо зараз має піти масова рубка під зачистку згорілого лісу, й ми теж тут «тримаємо руку на пульсі». Час від часу правоохоронці натрапляють на місця зрубаних дерев, але «чорні лісоруби» теж навчилися протидіяти нашим методам. Наприклад – спиляли дерево, лишився пеньок, вони його половину відрізають й викидають, або підпалюють. І коли ми хочемо довести, що це дерево саме з цього пенька було зрізане, то нам ні одна експертиза не дасть такого висновку. Ще є проблема з покриттям інтернетом і мобільним зв’язком, бо спиляні дерева треба біркувати, присвоювати їм єдиний унікальний номер, а якщо в тій місцевості, де зрубали ліс, немає інтернету, то їм потрібно виїхати на якусь дорогу, щоб спіймати зв'язок і ввести ці номери в програму. І коли працівники поліції затримують такі лісовози, то ми починаємо розбиратися, чому цих бірок немає, був інтернет чи не було», - зазначив прокурор області.

Повністю інтерв’ю з прокурором Житомирської області Олегом Василівим про бурштин, ліс, заступників та затягування розгляду справ читайте тут

Нагадаємо, у Коростені 11 червня під час обшуку із домоволодіння місцевого жителя вилучили 18 кг бурштину та обладнання для його обробки. 19 червня прокуратура інформувала про припинення незаконного видобутку бурштину біля села Білка Коростенського району, де вилучили мотопомпу і пожежні рукави довжиною 3 км.

Як повідомляв Житомир.info, 8 травня 2020 року обласна прокуратура заявляла про припинення незаконного видобутку бурштину в північних районах Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Василів прокурор бурштин ліс вирубка  
Матеріали по темі