Місто

Через погодні умови протикліщову обробку в житомирських парках планують проводити восени

17 July 2020, 13:36

Через погодні умови протикліщову обробку в житомирських парках влітку цього року проводити не планують. Роботи проведуть восени.

Про це журналісту Житомир.info 17 липня розповів директор КП «Парк» Ігор Леонченко.

«На акарицидну обробку додаткових коштів не виділяли, фактично, були зменшені роботи по кронуванню дерев і внаслідок цього 49 тис. грн передбачено на проведення даних робіт. Роботи охоплюють обробку території гідропарку – 10 га – та територію парку імені Гагаріна – 7 га. Ми уклали договір з Дніпровською фірмою, вони працюють по всій території України, сам договір опублікований в системі «ProZorro». Ми повинні були почати ці роботи ще у травні, але там жорсткі умови з боку наших підрядників і загалом спеціалістів, які проводять такі роботи. Як мінімум тиждень-півтора має бути суха погода, без дощу – це була перша умова. Друга умова – акарицидна обробка проводиться за технологією два рази на рік: ранньою весною, можна і пізньою весною, та восени. Тому, враховуючи кліматичні особливості сезону, коли дощі практично не припинялися, було прийнято рішення для того, аби не витрачати марно кошти, перенести все на осінь», – говорить директор КП «Парк» Ігор Леонченко.


Протикліщова обробка проводиться за спеціальною технологією. Хімікати будуть розпилювати на траву, кущі та дерева.

«Сама процедура зводиться до того, що на час обробки доступ до парку обмежується, після обробки небажаний контакт з обробленими ділянками хоча б троє діб. Тому у будь-якому випадку парки будуть зачинятися, будуть розміщені відповіді оголошення. У договорі зазначено, що обов’язково це мають бути сертифіковані хімікати, саме акарицидні хімікати, які спрацьовують на комах, кліщів і при цьому не шкодять іншій фауні. У тих підрядників, які запропонували нам свої послуги, у них стаціонарні гармати. Ставиться гармата, вона розпилює хімікати по визначеній ділянці на території, далі вона переміщується і такий процес поки не оброблять всю територію. Звісно, хащі, наприклад в гідропарку, обробляти неможливо, будуть оброблюватися ділянки більш-менш відкриті. Будуть оброблятися і кущі, трава, дерева на визначену висоту», – розповідає Ігор Леонченко.

Керівник КП «Парк» зазначив: до цього від кліщів територію жодного разу не обробляли, тепер хочуть це робити постійно.

«Як я пам'ятаю, жодного разу (не обробляли). Я так думаю, що-перше, це брак коштів, а друге – я дізнався минулого року, скільки було офіційних звернень щодо укусу кліщів, насправді не так багато. Хоча кліщі є, особливо весною в суху погоду, два таких спалахи це весною – суха погода – та восени – суха погода. Ми хочемо, щоб це стало частиною обов'язкових робіт, які проводяться на території наших житомирських парків. І не тільки парків, а й скверів, де є зелені насадження», – каже директор КП «Парк» Ігор Леонченко.

Нагадаємо, в травні 2020 року з міського бюджету виділили 220 тис. грн. на дезінфекцію житомирських парків та зарплату працівників КП «Парк».

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2019 року житомирські лікарі розповіли, як самостійно витягнути кліща та чого варто боятися після укусу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КП "Парк" парк гідропарк кліщ Леонченко  
Матеріали по темі