Влада

Недофінансування обласного госпіталю ветеранів війни, який знаходиться у Бердичеві, складає 10 млн грн, – головний лікар закладу

19 August 2020, 19:51

Представники громадських об'єднань ветеранів та учасники бойових дій Житомирщини 19 серпня провели пресконференцію у міській раді, аби повідомити про недофінансування госпіталю ветеранів війни, який знаходиться у Бердичеві. Зокрема, мова йде про пільгові статті на харчування та медикаменти. Громадські об’єднання неодноразово зверталися і до профільних міністерств, і до керівництва області, але додаткових коштів не виділили.

«Бойовим братерством України» при підтримці громадських організацій, активістів, волонтерів, а також головними лікарями військових шпиталів, а у нас сьогодні їх 25, проводились круглі столі, засідання, писалися листи до Кабінету міністрів, профільних міністерств, які відповідають за медичний напрямок. І результатом роботи було проголосована постанова, яка була подана у Верховну раду і її проголосували – за те, що дофінансувати ці статті і щоб військові шпиталі для учасників бойових дій мали фінансування на рівні 2019 року. На превеликий жаль, я знаю, що постанова прийнята, проголосували, а коштів немає», – зазначив голова спілки «Бойове братерство України» Леонід Климчук.


Головний лікар КНП «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської обласної ради Павло Журбенко зазначає: при навантаження у 100 осіб через карантинні обмеження, медикаментів вистачить на півтора місяця, якщо ж працювати повноцінно – на два тижні. Загальне недофінансування до кінця цього року складає більш ніж 10 млн гривень.

«Якщо брати у розрізі Житомирської області, то на медичному обліку є 33 тис. 934 учасники бойових дій. За підсумками 2019 року в процесі обстеження учасників бойових дій 7 тис. 531 потребували оздоровлення у стаціонарний умовах. В шпиталі ми ще проводимо за рахунок наших збережень зубне протезування та лікування, але наші медикаменти не можуть бути безмежними, і вони закінчується і те, що було створено шпиталем – перехідний баланс, він закінчується. Буквально за пару тижнів, не буде ні ліків, ні харчування. Загальна потреба шпиталю на 2020 рік – 40 млн 845 тис. На сьогодні відшкодування від НСЗУ ми маємо, і те, що зараховано до кінця року – 29 млн, дефіцит складає трохи більше 10 млн. Частково фінасувати повинна держава, але є і такі пункти постанови Кабінету міністрів, наприклад № 34, де чітко зазначено, що даний законодавчий акт повинен виконуватися і фінансуватися обласними державними адміністраціями», – розповідає головний лікар обласного госпіталю ветеранів війни Павло Журбенко.

За словами організаторів, на пресконференцію запрошували представників обласної ради, але ніхто на зустріч не прийшов, тому представники громадських об'єднань та учасники бойових дій вирішили одразу рушити до будівлі облдержадміністрації. До них вийшли голова обласної ради Володимир Ширма та начальник управління охорони здоров'я Микола Суслик.

«У другому кварталі, коли почали отримувати кошти від НСЗУ, ми отримуємо тільки на фонд заробітної плати з обласного бюджету, точніше, з державної субвенції був перерозподіл 2 млн, що покрило нам мінімальні витрати на фонд заробітної плати. Так як відшкодування НСЗУ не вистачало на мінімальну потребу заробітної плати», – повідомив головний лікар обласного госпіталю ветеранів війни Павло Журбенко.

«Бачачи, що вони не вкладаються зі своїми пакетами, які заключили з Національної службою здоров’я України, ми перерозподілили субвенції 2 млн гривень. Правильно було озвучено, на витрати їхні, це не тільки на фонд заробітної плати, і сьогодні у них залишок 1 млн 780 тис», – відповів начальник управління охорони здоров'я Микола Суслик.

Натомість головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни пояснив, що із вищезазначеного залишку 1 млн 680 тис грн піде на заробітну плату за поточний місяць.

«1 млн 680 грн – це випала заробітної плати, у нас залишок – 1 млн 700. Зараз буде виплачена заробітна плата, і залишок у нас буде дуже гарний. Був перерозподіл 2 млн грн на фонд заробітної плати, це державні кошти, а постанова приписує державним обласним адміністраціям виконувати та контролювати», – додав головний лікар КНП «Госпіталь ветеранів війни» Павло Журбенко.

Врешті, голова обласної ради Володимир Ширма запропонував зустрітися ветеранам та учасникам бойових дій у вівторок, 25 серпня, аби детально вивчити фінансовий стан госпіталю.

Нагадаємо, з травня 2020 року в Житомирі бійцям-добровольцям пропонують скористатися бюджетною програмою та отримати санаторне лікування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: госпіталь КНП «Госпіталь ветеранів війни» ветеран недофінансування Журбенко  
Матеріали по темі