Здоров'я

Лабораторія з діагностики коронавірусу в житомирській дитячій поліклініці працює на повну потужність і за день обслуговує до 35 пацієнтів

1 September 2020, 13:58

У Житомирі нова лабораторія з ПЛР-діагностики на COVID-19, яка знаходиться у дитячій поліклініці на вулиці Святослава Ріхтера й була презентована 14 липня, працює на повну потужність. За день в лабораторії можуть тестувати до 35 осіб.

Про це 1 вересня Житомир.info повідомила заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«Лабораторія працює з 8:00 год. на вулиці Святослава Ріхтера, 23. За день обслуговуємо до 35 пацієнтів. Якщо зранку зробити відбір матеріалу, то результат буде до кінця робочого дня – до 17:00-18:00. Якщо ж людина бажає, матеріал можуть відібрати одного дня, а дослідити його і видати результат на другий день. Адже, наприклад, коли людина їде за кодон, то існують певні обмеженні щодо строку дії результатів тесту, це 72 години. Тож до цього у лабораторії також підлаштовуються», – розповіла Марія Місюрова.

Для осіб, які хочуть пройти тестування, але не мають відповідного направлення, послуга платна. Однак для певних категорій тест проводять безкоштовно – послуга оплачується за рахунок коштів міського бюджету.

«Для наших дітей, зокрема для дітей-інвалідів, яким потрібна госпіталізація – чи то в наші заклади, чи у Київ – ми робимо тест безоплатно. Для педагогічних працівників також. Для них це безкоштовно, але тест оплачується за кошти міського бюджету», – зазначила заступниця мера.

Марія Місюрова зауважила, що основну кількість тестів проводить ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр», який отримує субвенцію на ПЛР-діагностику з державного бюджету.

Нагадаємо, 14 липня журналістам Житомир.info показали, у яких умовах будуть робити тести на коронавірус на базі дитячої поліклініки. Станом на 29 липня лабораторія працювала у тестовому режимі.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян. Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн та зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про постачання ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки по вулиці Святослава Ріхтера.

5 червня в лабораторії для ПЛР-тестування завершували ремонтні роботи та готувалися до відкриття. Мер Житомира розповів, що тут тестування для житомирян коштуватиме дешевше, ніж у приватних лабораторіях. 26 червня Марія Місюрова в програмі «Тема дня» на Житомир.info говорила, що лабораторію планували відкрити в перших числах липня.

12 червня на позачерговому засіданні виконавчого комітету на нову партію тестів для ПЛР-діагностики та шафи для лабораторії в житомирській дитячій поліклініці виділили майже 2 млн грн.

7 липня заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова анонсувала, що лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування, яку мали відкрити в середині червня в приміщенні дитячої поліклініки в Житомирі, може запрацювати з 13 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія коронавірус COVID-19 ПЛР тест  
Матеріали по темі