Місто

Чи можна учнів молодших класів перевести на «змішане» навчання. Роз'яснення департаменту освіти Житомирської міськради

11 September 2020, 14:50

Цього року житомирські школярі отримують знання за допомогою різних форм навчання. Про це йдеться в регламенті роботи закладів загальної середньої освіти в умовах адаптивного карантину. Зокрема в документі зазначено, що учні 1-5 класів мають навчатися у звичайному режимі.

Втім, до редакції Житомир.info звернулися батьки, які занепокоєні тим, що учнів молодших класів можуть перевести на навчання у підгрупах в окремі дні.

«У мене дитина ходить до 2 класу в школі №30, мене непокоїть те, що серед батьків пішла чутка, що навіть початкові класи мають перевести на відвідування через день. Складаються такі обставини, що дитина в один тиждень буде відвідувати школу два рази, а в інший тиждень три рази. Проблема батьків у тому, що робити з дитиною три дні, коли вона знаходиться вдома, адже у нас в класі всі батьки працюють повний день», – говорить мама школяра Ірина.

У департаменті освіти пояснили, що таке рішення є виправданим. Кілька шкіл змінили форму навчання, щоб зменшити кількість учнів в закладі та забезпечити дотримання карантинних норм, зазначила заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич.

«Звісно, що домінує звичайна класно-урочна форма навчання, але подеколи, в окремих школах, буквально в кількох, є така форма як змішане навчання і через день. Для того, щоб дотримуватися всіх рекомендацій головного санітарного лікаря, всіх нормативних документів, відповідних наказів, немає можливості створити умов для цього, тому ці питання виносилися, обговорювалися з батьками, і задля безпеки дітей було прийнято рішення, що є з точки зору законодавства правомірним», – сказала Раїса Кошевич.


У департаменті освіти батькам радять шукати спільну мову з адміністрацією школи, або перевести дитину до іншого навчального закладу.

«Ми розуміємо, що не всі батьки можуть прилаштуватися до режиму, який запропонувала школа. Звісно, що батьки мають подумати і вирішити, як одне з одним має співвідноситися. В першу чергу, потрібно звернутися до адміністрації школи, адміністрація школи повинна знати занепокоєння батьків, якщо такі звернення будуть масові, колективні, адміністрація повинна переглянути і знайти відповіді на питання. Якщо всі питання, нюанси даної проблеми обговорені і, на жаль, не вирішені на користь прохання батьків, можна перейти у будь-яку школу – 32 школи, 14 тисяч дітей. Можна (перейти) у будь-яку школи при сприянні департаменту освіти», – говорить заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич.

Крім того, в департаменті освіти повідомили, що два заклади, які через виявлені випадки COVID-19 навчалися дистанційно, вже з наступного тижня можуть повернутися до звичайного режиму.

«Справа у тому, що у кількох навчальних закладах міста Житомира зараз діти перебувають на дистанційній формі навчання. Ми сподіваємося, що до кінця тижня, власне, сьогодні вже п'ятниця, ситуація (вирівняється). Протоколи, всі рекомендації головного санітарного лікаря були дотримані, і заклади відновлять освітній процес, класно-урочний. Мова йде про міський колегіум і міський ліцей №1», – зазначила Раїса Кошевич.

Як стало відомо Житомир.info, серед навчальних закладів, де діти молодших класів навчаються день через день, школи № 21 та №5.

Як житомирські школи готувалися до навчального року 2020/2021 років, дивіться тут.

Поради житомирської вчительки та мами двох школярів стосовно того, яке шкільне приладдя варто придбати, а на що не слід витрачатися, слухайте у відеосюжеті від 18 серпня 2020 року.

Нагадаємо, 25 серпня виконком затвердив регламент, за яким працюватимуть житомирські школи з 1 вересня.

Як повідомляв Житомир.info, 21 серпня 2020 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин інформував у соцмережі, що школи міста забезпечені засобами захисту на новий навчальний рік: закуплені антисептики, безконтактні термометри, паперові рушники тощо. Адміністрація кожної школи У мала розробити індивідуальну модель навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа карантин навчання дистанційне навчання департамент освіти Кошевич  
Матеріали по темі