Місто

На водіїв житомирських маршруток і тролейбусів складають протоколи через завелику кількість пасажирів, але суди обмежуються усними зауваженнями

14 September 2020, 14:54

На водіїв житомирських маршруток і тролейбусів патрульні поліцейські складають протоколи за перевищення кількості пасажирів у громадському транспорті, а також за інші порушення карантинних норм. Справи доходять до судів, але переважно суди обмежуються усними попередженнями.

У Єдиному державному реєстрі судових рішення Житомир.info знайшов 8 справ про адмінправопорушення, пов’язані з нехтуванням карантинних правил у транспорті, що були оприлюднені у період з 14 серпня по 14 вересня.

Так, 20 серпня Житомирський районний суд виніс постанову стосовно перевищення кількості пасажирів у автобусі «Житомир – Прутівка».

«26.06.2020 о 16 год. 35 хв. в с. Іванівка Житомирського району та області ОСОБА_1 будучи водієм автобуса марки "Рута-20", реєстраційний номер "НОМЕР_1", рухаючись по маршруту "Житомир Прутівка", в порушення пп. 7 п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 392 в редакції від 22.06.2020 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", здійснював перевезення пасажирів в кількості більше ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, а саме перевозив 24 пасажира при 19 місць для сидіння, за що відповідальність передбачена за ст. 44-3 КУпАП», – зазначено у матеріалах суду.

На судове засідання водій не з’явився, тож справа розглядалася без його участі.

Суд постановив визнати водія винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, але на підставі ст. 22 КУпАП звільнив його від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

31 серпня Богунський районний суд м. Житомира розглядав справу щодо водія маршруту №23 «Лісова – Сілікатний завод», який віз на 6 пасажирів більше, ніж було сидячих місць.

«20.08.2020 близько 10 год. 53 хв. в м. Житомирі, вул. Миру, 87 водій ОСОБА_1 здійснючи перевезення по міському маршруту "Лісова-Сілікатний завод" № 23 т/з РУТА д.н.з. НОМЕР_1 , перевозив 23 пасажира, а саме на шість більше ніж кількість місць,які передбачені технічними характеристиками, чим порушив постанову КМУ № 641 від 22.08.2020 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням "COVID-19"», – йдеться у постанові.

У судовому засіданні водій пояснив, що 20.08.2020 до салону зайшло на шість пасажирів більше, ніж місць у салоні, однак пасажири відмовилися виконувати його прохання вийти з салону, «вчинили скандал, ображали, а тому він продовжив рух, але був зупинений поліцією, оскільки кількість пасажирів перевищувала дозвлені норми. Щиро розкаюється у вчиненому».

Врешті, суд постановив «ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП,та звільнити від адміністративної відповідальності за малозначністю вчиненого правопорушення і обмежитись усним зауваженням».

Скріншот з постанови Богунського районного суду

4 вересня Корольовський районний суду м. Житомира виніс постанову щодо порушення правил карантину в маршрутці №121 «Глибочиця – Станишівка». У салоні перебувало 24 особи, хоча місць для сидіння було 20.

«ОСОБА_1 27 липня 2020 р., о 08 год. 51 хв., в м. Житомирі, по вул. В. Бердичівській, поблизу будинку №95, здійснював регулярне перевезення пасажирів за маршрутом №121 Глибочиця-Станишівка, на транспортному засобі РУТА номерний знак НОМЕР_1, в кількості 24 осіб, тобто більшій ніж передбачено технічною характеристикою даного транспортного засобу, оскільки кількість сидінь 20, при цьому водій знаходився без засобу індивідуального захисту, який має закривати рот та ніс, чим порушив п.3.1 та п.3.7 Постанови КМУ 392 зі змінами від 17.06.2020 р.», – зазначено у постанові.

Під час розгляду адміністративної справи в суді водій пояснив, що «пасажири не виконують його прохання не заходити в кількості більшій, ніж є місць в салоні транспортного засобу, вони кажуть, що поспішають на роботу».

Суд визнав водія винним у в чиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, але звільнив його від адміністративної відповідальності «в зв`язку із малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення, обмежившись відносно нього усним зауваженням».

7 вересня Богунський районний суд м. Житомира виніс постанову за аналогічне порушення на міському маршруті №4.

«20.08.2020 близько 13 год. 05 хв. в м. Житомирі по вул. Покровській, 22 водій ОСОБА_1 керуючи т/з МАЗ д.н.з. НОМЕР_2 здійснював регулярне перевезення пасажирів на міському маршруті № 4 та перевозив 38 пасажирів, а саме на 10 пасажирів більше, ніж місць для сидіння», – зазначено у постанові.

У судовому засіданні ОСОБА_1 вину визнав та щиро розкаявся.

Відтак, суд постановив «ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, та звільнити від адміністративної відповідальності за малозначністю вчиненого правопорушення і обмежитись усним зауваженням».

8 вересня Житомирський районний суд розглядав справу стосовно надмірної кількості пасажирів на маршруті №115 «Житній ринок – Озерне».

«За змістом протоколу, 02 липня 2020 року о 14 годині 45 хвилин на 186 км автодороги М-21 у сторону смт. Новогуйвинське ОСОБА_1 керуючи автобусом «ПАЗ 4234», державний номерний знак НОМЕР_1 та здійснюючи регулярні пасажирські перевезення маршрутом №115 «Житній ринок-Озерне», перевозив 35 пасажирів, тобто більше ніж місць для сидіння у вказаному транспортному засобі, які частково перебували без засобів індивідуального захисту, чим порушив п.п. 3.1, 3.7 Постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» №211 від 11.03.2020 зі змінами від 17.06.2020», – йдеться у постанові.

Проте «у зв`язку з відсутністю станом на час розгляду справи у Постанові №211 положень про заборону щодо перевезення пасажирів більше ніж кількість місць для сидіння у транспортному засобі, суд дійшов висновку про відсутність у діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП». Тому справу закрили.

Скріншот з постанови Житомирського районного суду

8 вересня Богунський райсуд виніс постанову стосовно водія, який був без маски, перевозячи пасажирів. Порушення було зафіксоване на маршруті №37.

«15.06.2020 о 13 год. 57 хв, в м. Житомирі, по вул Домбровського 69 ОСОБА_1 керуючи т/з РУТА д.н.з. НОМЕР_1 здійснював регулярне перевезення пасажирів по маршруту № 37 Клосовського-Польова, при цьому водій та пасажири перебували без вдягнутих засобів індивідуального захисту», – сказано у матеріалах суду.

В судовому засіданні водій пояснив, «що дійсно 15.06.2020 здійснював перевезення пасажирів, які заходили у масках, але того дня була сильна спека, а тому періодично опускав маску з обличчя, а пасажири взагалі знімали. Зазначив, що більш принципово буде ставитися до виконання своїх обов`язків, щиро розкаявся».

Суд визнай його винним у вчиненні правопорушення передбаченого ст. 44-3 КУпАП, але звільнив від адміністративної відповідальності «за малозначністю вчиненого правопорушення і обмежився усним зауваженням».

У цей же день, 8 вересня, Богунський районний суд виніс постанову за порушення на маршруті «Житомир – Івановичі».

«21.08.2020 о 16 год. 50 хв, в м. Житомирі, по вул. Покровській, 212 ОСОБА_1 керуючи т/з ПАЗ д.н.з. НОМЕР_1 здійснюючи регулярне перевезення пасажирів по маршруту Житомир-Івановичи, перевозив пасажирів більше ніж кількість для сидіння, а саме на 10 чоловік більше», – вказано у матеріалах суду.

У судовому засіданні водій пояснив, «що дійсно 21.08.2020 перевозив на 10 пасажирів більше, ніж місць в салоні. Незважаючи на його попередження, що кількість пасажирів обмежена, останні відмовилися покидати салон, мотивуючи, тим, що є учасниками бойових дій, пенсіонерами та інвалідами, а тому вважали, що ним порушуються їх права. Зазначив, що більш принципово буде ставитися до виконання своїх обов`язків, щиро розкаявся».

Суд постановив визнати винним водія у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, але звільнив його від адміністративної відповідальності «за малозначністю вчиненого правопорушення, обмежившись усним зауваженням».

Окрім того, 8 вересня, Богунський районний суд розглядав справу про перевищення кількості пасажирів у тролейбусі.

«23.08.2020 о 09 год. 46 хв, в м. Житомирі, по вул Покровській, 93 ОСОБА_1 керуючи т/з тролейбусом маршрутом Крошня-Вокзальна, здійснювала регулярне перевезення пасажирів більше ніж кількість для сидіння, а саме на 4 чоловіка більше», – йдеться у постанові.

У судовому засіданні водійка тролейбуса пояснила, що дійсно 21 серпня перевозила пасажирів, але за кількістю людей у транспорті слідкує кондуктор.

«Незважаючи на попередження, що кількість пасажирів обмежена, останні відмовилися покидати салон. Зазначила, що більш принципово буде ставитися до виконання своїх обов`язків, щиро розкаялася», – зазначається у матеріалах Богунського суду.

Врешті, суд постановив визнати водійку тролейбуса винною у вчиненні правопорушення передбаченого ст. 44-3 КУпАП, однак звільнив від адміністративної відповідальності «за малозначністю вчиненого правопорушення, обмежившись усним зауваженням».

Як повідомляв Житомир.info, з 15 червня 2020 року патрульна поліція Житомирської області проводила посилену перевірки в громадському транспорті: перевіряли кількість пасажирів та дотримання маскового режиму в тролейбусах та маршрутках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус маршрутка пасажир протокол постанова  
Матеріали по темі