Місто

У Житомирі висадили 16 яблунь у пам’ять про жінок-військовослужбовиць, які загинули на сході України

28 October 2020, 15:20

Житомир став шостим містом, де представниці ГО «Жіночий ветеранський рух» висадили алею пам’яті про жінок, які загинули на війні на сході України. За задумом організаторів дерева нагадуватимуть тим, хто сюди приходить, що незалежність України захищають не лише воїни-чоловіки.

«Ми сьогодні садимо 16 декоративних яблунь Недзвецького в пам’ять про наших дівчат. Біля кожного дерева буде стояти меморіальна табличка з іменем кожної дівчини, жінки, яка загинула на сході. Таких алей уже є 5 по всій Україні: у Краматорську, Києві, Львові, в Черкасах, сьогодні саджаємо ці дерева в місті Житомирі. Це більше проєкт пам’яті, який спрямований на те, щоб наші діти, наші нащадки, які залишаться після нас, пам’ятали нашу історію, пам’ятали, шанували та знали, хто і якою ціною виборював їхню свободу та незалежність», – зазначає співзасновниця ГО «Жіночий ветеранський рух» Юлія Кіріллова.


У ГО «Жіночий ветеранський рух» кажуть: охоче допомагають в створенні таких алей пам’яті тим, хто звертається до організації.

«До нас звернувся Дім ветерана з пропозицією висадити алею саме тут. Дім ветерана постійно проводить заходи, на які приїжджають діти з шкіл, вони співають для ветеранів, для членів родин загиблих для мам, тат. Для дітей загиблих тут часто проводяться заходи. Тут насправді збирається дуже велика кількість людей. Це місце ми не те, щоб спеціально обирали. До нас звернулись. І я б хотіла додати, що на нашому сайті «Жіночого ветеранського руху» є така можливість: подати заявку на висадження алей пам’яті у вашому місті, селі, населеному пункті – будь-де», – каже Юлія Кіріллова.

На висадження алеї пам’яті запросили маму Сабіни Галицької, військовослужбовиці 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України, яка загинула в лютому 2018 року від пострілу окупаційних військ по евакуаційній машині в Луганській області.

«Для мене це гордість за цих жінок, що їх пам’ятають, що їх не забувають. Бо іноді думають: загинув та й усе. Але ні. Я думаю, що вони правильно роблять», – каже мама загиблої військовослужбовиці Тетяна Галицька.

Нагадаємо, 13 жовтня 2020 року, напередодні державного свята Дня захисника України, у Житомирі покладанням квітів вшанували загиблих захисників та відкрили пам’ятний знак Героям.

Як повідомляв Житомир.info, родини загиблих та воїни АТО хочуть, аби пам’ятник в центрі Житомира мав назву «Захисникам України у війні з російським агресором».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: алея алея пам'яті дерево висадка дерев яблуня військовослужбовиця  
Матеріали по темі