Влада

Дорогу Київ-Житомир-Рівне збираються передати в концесію

30 October 2020, 09:44

Міністерство інфраструктури, Укравтодор, Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація в Україні 29 жовтня презентували Першу програму державно-приватного партнерства у дорожній галузі: 6 ділянок доріг загальною протяжністю 1500 км, які були відібрані для потенційних пілотних проєктів ДПП, будуть реалізовані в рамках цієї Програми на першому етапі.

Про це 29 жовтня повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

«Модель, запропонована Першою програмою ДПП у дорожній галузі, дозволить нарешті залучити приватних інвесторів на ринок українських автошляхів. У середньостроковій перспективі ми зможемо залучити понад 9 млрд доларів приватних інвестицій для відновлення та обслуговування понад 4500 км доріг державного значення. Це не про платні автошляхи, а про «дороги в розстрочку», коли держава залучає приватні інвестиції у будівництво, а інвестор реалізує проєкт за свої гроші та після здачі дороги в експлуатацію отримує платежі від держави. Це вигідно усім. Ми вже маємо перші успішні приклади передачі у концесію портів. Тепер працюємо над підготовкою проєктів концесії у дорожньому секторі», - наголосив міністр інфраструктури Владислав Криклій, відкриваючи захід.

Очільник міністерства подякував експертам Групи Світового банку та GIF за їх вклад та зусилля в розробку Програми ДПП в дорожній галузі, а також IFC та Укравтодору за допомогу в організації заходу. Всього до презентації Програми долучилися 310 учасників з 43 країн світу та 38 компаній потенційних інвесторів.

Владислав Криклій повідомив, що на даний час Міністерство разом із Проєктним офісом з розвитку ДПП «SPILNO» та Агенцією ДПП при Мінекономіки докладають максимум зусиль для забезпечення успішної реалізації Програми.

«Міжнародні консультанти, залучені Групою Світового банку, вже завершили попереднє техніко-економічне обґрунтування 6 пілотних ділянок доріг, які були відібрані для першого етапу цього проєкту та будуть передані у експлуатацію протягом наступних 2 років», - зазначив Міністр.

У їх перелік увійшли:

1 – поточний і капітальний ремонти дороги Харків-Дніпро-Запоріжжя (M-29, M-04, M-18). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 370 млн $.

2 – поточний ремонт дороги Бориспіль-Полтава (М-03). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 180 млн $.

3 – реконструкція, капітальний і поточний ремонти та будівництво нового об’їзду населеного пункту на дорозі Херсон-Миколаїв (М-14). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 310 млн $.

4 – капітальний і поточний ремонти дороги Київ-Житомир-Рівне (М-06). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 370 млн $.

5 – реконструкція, поточний і капітальний ремонт дороги Ягодин-Ковель-Луцьк (М-07, М-19). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 240 млн $.

6 – реконструкція, капремонт і будівництво нового об’їзду населеного пункту на дорозі Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв (M-04, H11). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 290 млн $.

«Всі проєкти передбачають подальше утримання дороги інвестором протягом наступних 20-25 років. А це додаткові інвестиції, що в рази перевищують початкові. Перші 6 пілотів відбирались таким чином, щоб досягнути максимального економічного ефекту від вкладених коштів і щоб якомога більше українців відчули покращення дорожньої інфраструктури. Адже ці автошляхи сполучають 10 областей України, де проживає понад 12 мільйонів жителів», - додав Владислав Криклій.

Презентацію першої Програми державно-приватного партнерства у секторі автомобільних доріг в Україні дивіться тут

Нагадаємо, 15 жовтня Укравтодор заявив про ініціювання розірвання контракту з китайською компанією Sinohydro Corporation Limited, яка будувала північну об’їзну навколо Житомира. Китайська компанія почала реконструювати північну об'їзну навколо Житомира в червні 2018 року, станом на жовтень 2020 року на одній частині транспортної розв’язки вклали бетонний шар, а на іншій виконані лише підготовчі роботи.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2020 року Служба автомобільних доріг у Житомирській області оголосила тендер на капітальний ремонт дороги М-06 (Київ-Чоп), а саме під’їзд до Житомира з боку Львова (ділянка км 0+187 – км 6+175): вартість закупівлі становила 222 млн 396,2 тис. грн, на тендер подали документи п’ять учасників, але торги відмінили.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: М-06 Мінінфраструктури концесія дорога ремонт  
Матеріали по темі