Суспільство

Верховна рада в першому читанні проголосувала за збільшення штрафів для тих, хто перешкоджає роботі журналістів

4 November 2020, 16:57

На пленарному засіданні 4 листопада Верховна рада прийняла за основу проєкт закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законопроєктом пропонується збільшити санкції у статті 171 Кримінального кодексу, а також викласти в новій редакції частину четверту статті 345-1 Кримінального кодексу України, якою передбачити кримінальну відповідальність за погрозу вбивством, насильством, знищенням чи пошкодженням майна журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв, легких, середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб або організованою групою у вигляді позбавлення волі на строк від семи до чотирнадцяти років», - йдеться у повідомленні.

На засіданні проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів №3633 доповів його автор – народний депутат Андрій Кожем’якін (фракція ВО «Батьківщина»).

«Законопроєкт спрямований на посилення захисту журналістів, їх близьких родичів та членів їх сімей від застосування погроз або насильства у зв’язку із здійсненням журналістами законної професійної діяльності, а також у випадку перешкоджання їх законній професійній діяльності», - відзначив доповідач.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський у співдоповіді повідомив, що Комітет заслухав інформацію підкомітету з питань організації охорони громадської безпеки і порядку, з’ясувавши позицію членів Комітету, які відзначили, що окремі положення законопроєкту потребують доопрацювання, але враховуючи його актуальність, зазначив, що законопроєкт може бути доопрацьований при підготовці його до другого читання.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проєкт Закону №3633 в першому читанні прийняти за основу.

«Народні депутати загалом підтримали законопроєкт та відзначали, що питання захисту та безпеки журналістів потребують поглиблення з боку держави. Законопроєкт за результатами голосування прийнято за основу 305 голосами «за», - йдеться в інформації про хід пленарного засідання Верховної ради.

В ст.171 КК України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) пропонується змінити штрафи: ч.1 за умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності з «до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (до 850 грн) на «від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (від 8 тис. 500 грн до 17 тис. грн); ч.2 за вплив та переслідування з «до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (до 3 тис. 400 грн) до на «від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (від 17 тис. грн до 34 тис. грн); ч.3 дії, передбачені ч.2 вчинені службовою особою або за попередньою змовою групою осіб з «від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (від 3 тис. 400 грн до 8 тис. 500 грн) на «від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (від 34 тис. грн до 51 тис. грн).

Нагадаємо, у вересні 2016 року Богунський районний суд міста Житомира оштрафував власницю розважального комплексу «Волна» Євгенію Волинець, яку визнав винною у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів (в тому числі – знімальній групі Житомир.info): покарання за ч.1 ст.171 КК України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) – штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ч.1 ст.347-1 КК України (Умисне знищення або пошкодження майна) – штраф у розмірі 55 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, загальний розмір штрафу – у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 1700 грн.

Як повідомляв Житомир.info, 29 жовтня 2015 року Євгенія Волинець з лайкою накинулася на житомирських журналістів, які приїхали знімати пожежу у розважальному комплексі «Волна». 29 січня 2016 року процес розслідування правоохоронці завершили і направили до суду обвинувальний акт. Під час судових дебатів 21 вересня цього ж року адвокат підсудної у своєму виступі поставив під сумнів важливість події, зйомка якої призвела до конфлікту з подальшим відкриттям кримінального провадження, та наголошував, що Євгенія Волинець вибачалася перед журналістами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт журналіст штраф ККУ  
Матеріали по темі