Місто

Начальник ГУНП назвав місця в Житомирі, де фіксують найбільше правопорушень, а мер розповів про вартість «розумних» відеокамер

23 December 2020, 16:09

У Житомирі додатково встановлять 150 камер відеоспостереження в рамках програми «Безпечне місто», них 72 відеокамери – з аналітичними можливостями розпізнавання номерних знаків та 17 – обличчя людей. Такі камери, в першу чергу, потрібні на основних магістральних вулицях, виїздах та в’їздах у місто, поблизу вокзалів, ринків та торговельних комплексів.

Про це розповіли на пресконференції 23 грудня. За словами Житомирського міського голови, вартість камер разом з усіма роботами – 7 млн грн.

«Ми кажемо про 7 млн. Це, я думаю, що будуть кошти міського бюджету, якщо нам вдасться залучити кошти чи депутатські, чи частково соціально-економічного розвитку, ми будемо вдячні депутатам. Але поки що ми розраховуємо на свій бюджет, бо тут 7 млн відносно невелика сума, якщо казати про безпеку», – зазначив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Загалом у місті сьогодні працює 135 камер відеоспостереження. Вони передають зображення до Ситуативного центру головного управління поліції та міського інформаційного центру.


За даними поліції, такі камери допомогли встановити підозрюваних майже у 500 кримінальних правопорушеннях. Найчастіше це крадіжки та ДТП.

«Проведеним аналізом встановлено, що найбільше правопорушень скоюється на вулицях Перемоги, Покровській, в центрі міста, майданах Соборному та Перемоги, площі Житній ринок, районах авто- та залізничного вокзалів. Наведена інформація свідчить, що саме на цих територіях спостерігається найменша щільність встановлення камер відеоспостереження «Безпечне місто». Натомість яскравим прикладом ефективності встановлення відеонагляду є мікрорайон Маликова», – сказав начальник ГУНП в Житомирській області Юрій Олійник.

Надалі, за словами міського голови, така система відеспостереження допомагатиме інспекторам з паркування. Також місто розглядатиме встановлення камер, які вимірюватимуть швидкість руху авто.

«Наступним шляхом буде впровадження у наступному році – ми вже підготували усю нормативну документацію – інспекторів з паркування. І реакція інспекторів паркування завдяки встановленню великої кількості камер на вулиці, вона дає змогу дивитися, де стоїть автомобіль під знаком, і швидко реагувати на ці випадки. Другий момент – камери, які дають можливість фіксувати на дорогах швидкість, бо це, в першу чергу, безпека людей на дорогах. Але ми ще чекаємо, коли Верховна рада внесе зміни в бюджетний кодекс, що є постанова Кабміну, що частина цих коштів повинна зараховуватись в міський бюджет і в бюджети, які встановлять ці камери», – пояснив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Також приєднатися до міської системи відеоспостереження можуть і ОСББ. У такому випадку мешканцям потрібно подати заявку, за власні кошти купити камеру, і її підключать до міського інформаційного центру.

Зазначимо, що 18 грудня в прямому ефірі програми «Діалоги на Житомир.info» начальник ГУНП у Житомирській області Юрій Олійник розповів, що у Житомирі хочуть встановити 150 камер вуличного відеоспостереження, які будуть розпізнавати обличчя та номерні знаки автомобілів. Встановленні камер має на меті запобігати вчиненню злочинів.

Ефір з начальником ГУНП можна переглянути тут

Нагадаємо, 2 грудня 2020 року Житомирський виконком надав дозвіл київському ТОВ «Клансістемс» встановити камеру автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху за адресою Київське шосе, 32. За день зафіксували більш ніж тисячу порушень швидкісного режиму.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році в Житомирі встановили відеокамери, які здатні розпізнавати обличчя.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: камера відеокамера злочинність Олійник мер ГУНП  
Матеріали по темі