Суспільство

До 150-річчя Лесі Українки Нацбанк випустив срібну банкноту номіналом 200 гривень і 20-гривневу монету

21 January 2021, 12:05

До 150-річчя Лесі Українки, яке відзначається 25 лютого 2021 року, Національний банк України 21 січня випустив сувенірну банкноту зі срібла номіналом 200 гривень. Срібна банкнота відтворює дизайн оновленої банкноти номіналом 200 гривень зразка 2019 року.

Випуск сувенірної банкноти 19 січня анонсувала пресслужба НБУ.

На ній зображено:

портрет Лесі Українки (1871 – 1913) – видатної української письменниці, перекладачки, фольклористки, громадської і культурної діячки (лицьовий бік);
в’їзну вежу Луцького замку (зворотний бік).

«Сувенірна банкнота виготовлена Банкнотно-монетним двором Національного банку зі срібла 999,9 проби. Маса в чистоті – не менше 124,4 г, розміри: 133 × 66 × 1,35 мм, тираж – 300 штук. Елемент оздоблення – голограма (відтворює оптично-змінний елемент SPARK у вигляді водяної лілії)», – пише пресслужба НБУ.

Зазначено, що реалізація сувенірної банкноти на першому етапі відбуватиметься через електронні аукціони на Універсальній товарній біржі «Контрактовий дім УМВБ». Про проведення аукціонів буде повідомлено додатково.

Нереалізовані на електронних аукціонах сувенірні срібні банкноти надійдуть для продажу через інші канали реалізації нумізматичної продукції Національного банку України.

Фото з сайту Національного банку України

Окрім того, відповідно до повідомлення Нацбанку, до ювілею видатної поетеси з 21 січня 2021 року вводиться в обіг пам'ятна монета «До 150-річчя від дня народження Лесі Українки».

Зазначено, що монета номіналом 20 грн виготовлена зі срібла, тираж – 2500 шт. Детальний опис монети – тут

Фото з сайту Національного банку України

Нагадаємо, 14 січня 2021 року відбулося засідання постійної комісії з гуманітарних питань Житомирської обласної ради, на якому обговорювали ситуацію, що склалася з підготовкою до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке відзначатимуть 25 лютого цього року. Під час засідання голова комісії, а також її члени розкритикували роботу департаменту культури, молоді та спорту облдержадміністрації у плані підготовки до вказаної події. Негативну оцінку отримав і керівник КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради.

16 січня Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, який входить до структури КЗ «Житомирський обласний краєзнавчий музей» Житомирської обласної ради, оголосив флешмоб «Global Lesya Ukrainka 2021». А в облдержадміністрації запропонували мандрувати Житомирщиною та запрошують до нового туристичного маршруту «Лесиними стежками», присвяченого 150-річчю від дня народження Лесі Українки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НБУ Нацбанк монета банкнота  
Матеріали по темі