Місто

Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» показало динаміку заміни теплових мереж за останні п’ять років

5 February 2021, 14:19

У комунальному підприємстві «Житомиртеплокомуненерго» вирішили пояснити причину частих поривів тепломереж та показати динаміку їх заміни.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті КП 5 лютого 2021 року.

«Після настання низьких температур, в тепломережах частіше почали відбуватись пориви. Ми розуміємо нарікання житомирян, будинки яких інколи залишаються без тепла і які, не знаючи специфіку роботи підприємства, вважають КП ЖТКЕ винним у тому, що пориви стаються. Насправді проблема поривів виникає тому, що переважна частина тепломереж міста застаріла. Підприємство працює вже понад 50 років, частина мереж були закладені ще тоді, частина пізніше – теж в радянський час. Фактично вони вже застарілі і морально, і фізично. Був період, коли на модернізацію мереж місто зовсім не виділяло кошти. Але останні роки ситуація змінилась», - йдеться у повідомленні.

За інвестиційною програмою та на грантові кошти декілька років тому підприємство почало замінювати тепломережу. Пріоритет віддали магістральним мережам, які мають великий діаметр, і передають теплоносій від котелень до менших мереж.

«Для оновлення одночасно всіх мереж, щоб взимку працювати без поривів, потрібні кошти, які перевищують річний бюджет міста. Та навіть, якби ці гроші знайшлись, то в країні немає такої кількості підрядників, які могли б виконати роботи одночасно. Але ми своїми силами підтримуємо тепломережі в робочому стані. На закінчення опалювального сезону у нас є список проблемних ділянок, які у міжопалювальний період ми ремонтуємо. Це поточні або капітальні ремонти. Щовесни підприємство також проводить гідравлічні випробування тепломереж. Для цього у труби під тиском подається вода. Гідравлічні випробування показують додатково ділянки, які потребують ремонту», - зазначають на підприємстві.

У «Житомиртеплокомуненерго» є план робіт на міжопалювальний період і у серпні-вересні проводять гідравлічні випробування та визначають готовність тепломережі до зими, але коли до системи подається не просто вода під тиском, а теплоносій, то внаслідок лінійного розширення трапляються пориви.

«Поки у нас залишаються старі труби, на жаль, аварійних ситуацій уникнути не можна. В той же час ми працюємо над тим, щоб аварійні ситуації якнайшвидше ліквідовувати. Минулого року підприємство отримало на умовах лізингу 3 аварійні машини, які значно спрощують роботу аварійних бригад. Заміна магістральних тепломереж також дає свої результати. На нових мережах поривів немає. З кожним роком кількість поривів загалом зменшується. Нові магістральні тепломережі також зменшили втрати теплоносія. Тож підприємство не стоїть на місці. Ми розвиваємось і робимо все можливе, щоб житомиряни були з теплом, а наші послуги стали якіснішими», - наголосили в теплокомуненерго.

Нагадаємо, вранці 21 січня на вулиці Покровській стався порив на тепломережі у зв’язку з чим було припинено подачу теплоносія до 9 будинків на двох вулицях – Лесі Українки та Степана Бандери. Зранку 3 лютого через аварію на мережі школа №20, центр соціально-психологічної реабілітації дітей та кілька будинків в районі вулиць Східної, Мазепи, Гоголівської в Житомирі залишились без тепла.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до рішення виконкому Житомирської міської ради від 30 грудня 2020 року, з січня 2021 року тариф на теплову енергію та послуги з централізованого опалення у Житомирі зріс на 18%, бо в структурі тарифу «Житомиртеплокомуненерго» 86% - це плата за енергоносії, газ та електроенергію. 20 січня 2021 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про спільне рішення з головами міст щодо підписання Меморандуму, який містить пункт про непідвищення тарифів на опалення й гарячу воду, а влада Житомира очікувала для виконання цього рішення компенсацію з державного бюджету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомиртеплокомуненерго ремонт тепломережа  
Матеріали по темі