Здоров'я

​Результати досліджень спалаху кишкової інфекції в житомирській школі: у половині відібраних змивів виявили стафілокок та кишкову паличку

17 March 2021, 16:45

Держпродспоживслужба в Житомирській області оприлюднила заключну інформацію по спалаху гострої кишкової інфекції, що виник у спеціалізованій школі І-ІІІ ступеню №20 міста Житомира.

«З метою локалізації та ліквідації спалаху спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області сумісно з фахівцями ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснили комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі. За результатами проведених лабораторних досліджень у 1-го хворого виділено Ротавірус, у 1-го хворого умовно-патогенна мікрофлора Цитробактер, з об’єктів довкілля в закладі освіти виявлено 50% позитивних змивів (бактерії групи кишкової палички та патогенний стафілокок) з посуду, рук та спецодягу персоналу харчоблоку. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області видані розпорядження про усунення порушень санітарного законодавства в школі та розпорядження про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на потужності фізичної особи-підприємця, що здійснює харчування в школі. Складено 3 протоколи про адміністративні правопорушення на винних у виникненні спалаху порушників та винесено постанови про накладення штрафів», - повідомили у ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

За підсумками епідрозслідування основною причиною спалаху стало: порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів в школі, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та учнями, умов миття та дезінфекції столового посуду та обідніх столів.

У ГУ Держпродспоживслужби в області нагадали, що 2 березня 2021 року серед учнів спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №20 міста Житомира було зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції.

«Всього постраждало 9 учнів даної школи. Всі хворі проліковані в інфекційному відділенні КУ «Дитяча міська лікарня ім. В.Й.Башека» з діагнозами: «Ротавірусний ентерит, Гострий гастроентерит неуточненої етіології», перебіг захворювання легкого та середнього ступеня важкості. Всі хворі після проведеного лікування виписані додому», - повідомили в Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, 3 березня заступниця міського голови Житомира Марія Місюрова інформувала, що четверо з восьми пацієнтів-школярів, які перебували у дитячій лікарні, були виписані. Попередній діагноз «кишкова інфекція» у них не підтвердився. Станом на 5 березня, усі учні школи №20 були виписані з лікарні.

Як повідомляв Житомир.info, за першочерговою інформацією ДСНС України, 2 березня 2021 року в житомирській школі № 20 зареєстрували гостру кишкову інфекцію. За попередніми даними було відомо, що захворіло 9 учнів. Навчання у школі призупинене з третього березня. Спеціалісти Держпродспоживслужби та лабораторного центру проводять комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі. Для лабораторних досліджень в школі відібрали зразки харчових продуктів та питної води, взяли гігієнічні змиви з об’єктів довкілля, обстежили працівників харчоблоку школи. Поліція розпочала перевірку ймовірного харчового отруєння учнів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа №20 кишкова інфекція спалах кишкова паличка стафілокок харчоблок  
Матеріали по темі