Суспільство

У центрі зайнятості Житомирської області проаналізували ринок праці за рік карантину: безробітних стало більше, а вакансій – менше

23 March 2021, 13:18

У докарантинний період щодня у службі зайнятості отримували роботу близько 140 жителів Житомирської області і реєструвалось близько 100 нових клієнтів, які потребували працевлаштування. У 2020 році ситуація змінилась діаметрально: щодня ринок праці області поповнювався в середньому 130 зареєстрованими безробітними, а на роботу повертались менше 120 клієнтів служби зайнятості.

Як змінився ринок праці в області за рік карантинних обмежень, проаналізував Житомирський обласний центр зайнятості та 19 березня опублікував інформацію про це офіційному сайті.

Зазначено, що в 2021 році темпи реєстрації нових безробітних залишаються на рівні минулого року (в середньому – 130 осіб щодня), а кількість працевлаштованих у зв’язку з сезонністю та черговими посиленнями карантинних обмежень іще зменшилась (в середньому – 106 жителів області за день).

«Загалом, за період з 1 січня по 18 березня 2021 року роботодавці Житомирщини подали до підрозділів державної служби зайнятості у містах і районах області понад 7100 вакансій, що на третину менше, як за цей час торік. Відповідно, на третину зменшилась цьогоріч і кількість працевлаштованих: знайшли нову роботу майже 5600 жителів області, які користувались послугами служби зайнятості. А через зменшення пропозицій роботи та збільшення числа безробітних на зареєстрованому ринку праці області посилилась конкуренція на одне вільне робоче місце: з шести претендентів у березні 2020 року до дев’яти на сьогодні», – йдеться у повідомленні.

За станом на 19 березня у міських і районних підрозділах Житомирської обласної служби зайнятості зареєстровано 2009 вакансій і 18239 безробітних (на цю дату рік тому – 2135 вакансій і 14935 безробітних). Найбільше за рік зросла кількість клієнтів у Житомирському міському центрі зайнятості (на 1100 осіб або на 87%), Баранівській районній філії (майже на 300 осіб або 55%), а також Радомишльській і Любарській районних філіях та Новоград—Волинському центрі зайнятості (в 1,4 – 1,5 раза). І лише в Ємільчинській філії обласної служби зайнятості нині зареєстровано менше безробітних, як рік тому: на 90 осіб або 15%.

Найскладніше наразі з вибором легальних місць праці – на Романівщині, Ружинщині, Брусилівщині, Попільнянщині та Баранівщині, де навантаження на одну вакансію складає в середньому 50-70 претендентів з числа зареєстрованих безробітних. Легше дібрати підходяще робоче місце у Коростені (конкуренція – 3 претенденти) та у Житомирі і Новограді-Волинському (в середньому – по 5 претендентів).

Нагадаємо, станом на початок лютого 2021 року в базі даних Житомирської обласної служби зайнятості налічувалося понад 2,2 тис. вакансій. Найбільш актуальними були комплектувальники проводів, інспектори у в’язниці та швачки.

Станом на кінець лютого дефіцитними лишалися комплектувальники проводів, також бракувало, зокрема, вчителів-логопедів та сімейних лікарів. А от продавці, підсобні робітники, водії автотранспортних засобів, охоронники, бухгалтери та кухарі були у надлишку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості ЦЗ вакансія безробіття безробітний  
Матеріали по темі