Здоров'я

​ У Житомирі медики скаржаться на умови роботи та цькування і вимагають звільнити керівника обласної лікарні

29 March 2021, 15:47

Провести фінансову та господарську перевірку та звільнити керівника Житомирської обласної клінічної лікарні імені Гербачевського - саме з такими вимогами 29 березня вийшли на протест медики, які працюють з хворими на COVID-19.

Люди кажуть: керівник цькує персонал, а у відділенні жахливі умови та немає апаратів ШВЛ.

«Хочу звернутися особисто до міністра Максима Степанова, оскільки він єдина наша надія, інші інстанції нас просто ігнорують. Сьогодні людина, яка пропрацювала 15 років вірою і правдою в обласній лікарні має звільнятися через цькування. Після візиту Максима Степанова, вона сказала правду про відділення, не побоялася висвітлити реалії обласної лікарні, тому стала невгодною та некомпетентною. Після чого має звільнятися, бо її цькує адміністрація. Зараз в обласній лікарні дуже багато лікарів звільняють, провідних спеціалістів, яких просто немає ким замінити», - говорить лікар-анестезіолог Діана Коренева.


«У нас немає медичного транспорту, щоб вивести труп померлого. У нас трупи померлих людей стоять до ранку у відділеннях серед живих хворих та персоналу. Також у нас жахливі умови у відділеннях, наш генеральний директор водить перевірки лише у відремонтовані відділення, а у ті відділення, які тягнуть левову частку, він не приводить. У нас немає апаратів ШВЛ, в операційних стоять старі «рожки», які ремонтують за кошти завідуючих відділень. Основне, що я просила - це безперебійник, оскільки у нас в лікарні постійні перебої в роботі світла, апарати виключаються, горять шнури. У нас сьогодні кисень на одиниці, після того, як я на нараді сказала про це з мене сміялися», - каже завідувачка відділенням анестезіології та інтенсивної терапії Олена Шевчук.

Медики скаржаться, що не отримують обіцяні доплати у повному обсязі, хоча доводиться працювати в складних умовах.

«В лютому отримав 6 тис. 500 грн за лікування ковідних хворих. Хтось уявляє собі: працювати в костюмі, надавати допомогу тяжкохворим, які на апараті за 6 тис. 500 грн. Нам сьогодні кидають кістки, вибачте, як псам, санітаркам, медсестрам, а ми повинні годувати. Що це таке робиться? Тому ми сьогодні вийшли і протестуємо», - каже лікар-анестезіолог Дмитро Путяк.

Керівник медичного закладу до людей не вийшов. У коментарях журналістам розповів: кисень є, зарплати та доплати працівники отримують, а лікарня забезпечена всім необхідним.

«Тиск у тому відділенні складає - 4,5 атмосфери, там працює 2 дихальних апарати. Дихальні апарати вони побудовані таким чином, що якщо щось не вистачає, вони дають відповідні сигнали. Апарати працюють у штатному режимі, стабільно. Зарплати сьогодні теж. Ми всю інформацію стосовно зарплат та доплат подаємо в наших рішення апаратної наради, як інформацію. У тому числі й сьогодні, беремо за цей рік, з цього року з січня вчасно, згідно з трудовим колективного договору, ми виплатили повну заробітну плату. По постанову Кабміну 70, 50 і 25 % і по працівниках, які працюють з пацієнтами, які хворі на COVID-19 - 300%, в залежності з відпрацьованого часу, бо так передбачає постанова Кабміну, буде виплачено так само, як виплачувалося в лютому, березні, грудні. У нас є всі необхідні лікарські засоби для надання медичної допомоги згідно з протоколами лікування пацієнтів COVID-19. ШВЛ, звичайно, на сьогодні у тому відділенні, де лежить 2 пацієнти, які потребують ШВЛ апаратів стоїть 4 ШВЛ апарати, я сам на тому тижні пересвідчився, що вони та є», - зазначив генеральний директор КНП«Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Богдан Леськів.

Крім того, Богдан Леськів сказав, що протест організували двоє осіб, а постійні перевірки ускладнюють роботу лікарні.

«Я вас прошу, давайте не будемо через те, що двоє людей, які мають свою точку зору і вони заслуговують на свою точку зору, збурювати ситуацію й ускладнювати роботу обласної лікарні», - додав Богдан Леськів.

На протест звернули увагу в облдержадміністрації, зокрема перший заступник голови Наталія Остапченко запросила людей прийти до неї та розповісти про свої невдоволення аби разом вирішити ситуацію.

Нагадаємо, у квітні 2020 року у житомирській обласній лікарні проводили службову перевірку щодо забезпечення лікарів засобами захисту.

Як повідомляв Житомир.info, 29 листопада 2020 міністр охорони здоров’я Максим Степанов без попередження перевірив житомирські лікарні, які приймають хворих на коронавірус, і виявив «чимало проблемних питань» у роботі Житомирської обласної клінічної лікарні імені Гербачевського. Спеціальна комісія перевірила проблемні питання і прозвітувала про результати на засіданні робочої групи 14 грудня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мітинг протест обласна лікарня медики Леськів  
Матеріали по темі