Місто

«Зелений лабіринт» у житомирському парку знищують вандали, а туї всихають через непідходящий ґрунт, - директор КП «Парк»

9 April 2021, 13:38

Пошкоджена огорожа та не вистачає дерев – такий вигляд сьогодні має проєкт Бюджету участі - 2019 року «Зелений лабіринт», який знаходиться у житомирському парку культури та відпочинку ім. Гагаріна.

За словами директора КП «Парк» Ігоря Леонченка, за ці роки тут загинуло близько 150 туй, які безпосередньо формують лабіринт. Цього року було пошкоджено близько 40 дерев.До кінця місяця лабіринт мають привести до належного стану.

«Ми чекаємо погоду, і фірмою «Корнеліс», яка виграла тендер, лабіринт буде повністю відновлений: передбачена висадка туй, які загинули, внесення добрив, обробка хімікатами, стрижка. Я думаю, що через два-три тижні лабіринт буде у хорошому стані. Приблизно 30-40 туй доведеться підсадити. Що стосується всієї програми озеленення, то цього року провели тендер (виграло ІП «Корнеліс» - ред.) на суму 380 тис. грн. Роботи передбачають не лише лабіринт, а й висадку клумб, наші квіткові «птахи» у парку Гагаріна, косіння у гідропарку, елементи озеленення у дитячому таборі« Супутник», - говорить директор КП «Парк» Ігор Леонченко.

Туї всихають, бо ґрунт їм не підходить, крім цього дерева постійно пошкоджують відвідувачі – пояснює директор парку.

«Вважаю, що не зовсім вдала ідея була висадки лабіринту із туй і саме на цій локації. Тому що, в першу чергу, важлива глибина ґрунту: ґрунт тут насипний, а основа цього всього – будівельні матеріали, які використовували при реконструкції парку ще у 80-х роках. Тому вважаю, що не треба було садити туї, треба було брати, якісь матеріали простіші. Що стосується вандалізму – це взагалі окрема тема: працівники парку вже фізично втомилися розбиратися з людьми, які просто знищують цей лабіринт. Відповідно й у середині лабіринту відбувається чортзна-що, п'янки і все що завгодно», - розповідає Ігор Леонченко.

Пошкоджену огороджу також відновлять, адже лабіринт має формуватися протягом п’яти років.

«Спочатку огорожа – це була сітка рабиця, теж ідея була невдала. Сітку рабицю прибрали десь рік тому і поставили ось цю тимчасову огорожу, яку зараз також будемо замінювати, бо її просто фізично знищили, вандали», - каже директор КП «Парк» Ігор Леонченко.

Директорок парку розповів скільки за рік витрачають на утримання «Зеленого лабіринту» та на що йде більшість частина коштів.

«Приблизно 100-150 тисяч гривень, це на заміну огородження, підсаджування дерев - це найдорожче, внесення добрив, обробка хімікатами, стрижка, як мінімум двічі, полив», - розповів Ігор Леонченко.

Адміністрація парку попросила житомирян не знищувати, а насолоджуватися, такою зоною відпочинку, як «зелений лабіринт».

Нагадаємо, восени 2019 «зелений лабіринт» у житомирському парку через відсутність поливу почав всихати.

Як повідомляв Житомир.info, проєкт бюджету участі «Перший в Житомирській області «Зелений лабіринт» за 1 млн 435 тис. грн, автором якого є Володимир Дяченко, був у затвердженому мером Житомира переліку проектів-переможців, які реалізовуватимуться в 2019 році за кошти міського бюджету. 15 квітня 2019 управління капітального будівництва Житомирської міськради уклало договір з ФОП Гудзь Павло Анатолійович на реконструкцію території благоустрою з влаштуванням «Зеленого лабіринту» на території міського парку культури та відпочинку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк зелений лабіринт бюджет участі Леонченко  
Матеріали по темі