Місто

На території однієї з житомирських шкіл з’явилася перша у місті станція з технічного самообслуговування велосипедів

27 May 2021, 12:37

У рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» на території ЗОШ №36 (вул. Домбровського, 21) облаштували першу станцію технічного самообслуговування (ремонту) велосипедів у Житомирі.

Про це 27 травня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«Загальноосвітня школа №36 є учасницею проєкту «TUMI: шлях до школи», розташована неподалік від центру міста та в жовтні 2020 року зібрала найбільшу кількість учасників велошколи (понад 50 учнів і дорослих), проведення якої було одним з етапів проєкту. Локацію обирали разом із представниками шкільного комітету з мобільності навчального закладу. ВелоСТО розташована біля велопарковки, яку також було встановлено в рамках проєкту, і яка добре оглядається камерою відеоспостереження», – розповідає координатора проєкту Аліна Кундіч.

Такий подарунок до Велодня-2021 отримали школярі та жителі Житомира від Ініціативи трансформації міської мобільності (TUMI) та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. Відтепер несправності велосипеда житомиряни можуть усунути на новій велоСТО.

«Ми активно долучаємось до ініціатив, що пов’язані з розвитком велосипедного руху. В нашій школі є діти, які дістаються на навчання на електросамокатах і велосипедах. Я брала участь у велошколі. Мені дуже сподобалось, бо тут була і теорія, і практика», – розповідає учениця ЗОШ №36 Дарина Павленко.

Тестування станції ремонту велосипедів здійснив Андрій Бабак, голова ГО «Асоціація велосипедистів Житомирщини».

«Мережі велоСТО є невід’ємним елементом міської велоінфраструктури європейських міст, сподіваємося, що станція самообслуговування велосипедів в ЗОШ №36 буде лише початком розвитку такої мережі і в місті Житомирі», – кажуть представники шкільного комітету з мобільності школи.

Зазначено, що станція ремонту велосипедів виготовлена із міцних матеріалів. Стійка самообслугоування має в своїй конструкції вмонтований механічний насос, який виготовлений на основі італійського потужного пневмоциліндра, що не боїться впливу зовнішнього середовища. Універсальний клапан дозволяє накачувати колеса з будь-яким типом ніпеля.

ВелоСТО включає:

- металевий корпус з тримачем для велосипеда;

- набір інструментів:

- універсальний клапан для підкачки колес;

- насос вмонтований в корпус;

- мультитул;

- викрутка TORX;

- бортувальні лопатки;

- універсальний розвідний ключ;

- конусний ключ 13 мм;

- конусний ключ 15 мм;

- вижимка ланцюга;

- універсальний ключ для спиць;

- ключ для педалей.

«У червні в рамках проєкту також будуть встановлені П-подібні велопарковки у кількості до 40 штук на території восьми навчальних закладів, це зокрема: гімназія №1; ліцей №2; ЗОШ №10; ЗОШ №12; ЗОШ №15; ЗОШ №17; ЗОШ №19 та ДНЗ №51. Ці школи звернулись до нас і зазначили про потребу у велопарковках», – зазначає директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

Велосипедні П-подібні стійки придбані за кошти безповоротної фінансової допомоги Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, а їх встановлення буде здійснено силами комунального підприємства «Управління автомобільних шляхів» Житомирської міської ради.

Нагадаємо, в грудні 2020 року в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» біля екологічного ліцею №24 встановили табло-радари вимірювання швидкості авто.

У другій декаді травня 2021 року в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» проїзд між житомирським екологічним ліцеєм № 24 та житловими будинками 105 та 107 на вул. Шевченка почали перетворювати на артоб'єкт. На час акції, з 20 по 31 травня, рух автомобільного транспорту на ділянці обмежено.

Як повідомляв Житомир.info, в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» чотири навчальні заклади Житомирської ОТГ отримали кошти на покращення своєї інфраструктури. З Корольовського району – Вересівська ЗОШ та ЖЕЛ №24, з Богунського району – ЗОШ №8 та ЗОШ №36. Загалом розглядали мотиваційні листи від 22 навчальних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: TUMI: шлях до школи велосипед велосипедист школа велоСТО  
Матеріали по темі