Суспільство

У Житомирському районі лісівники зробили для відпочиваючих рекреаційний пункт «Лісова стежка»

9 July 2021, 17:49

У Житомирському районі між селами Березина та Кмитів відкрили рекреаційний пункт «Лісова стежка». Тут усі бажаючі можуть прогулятися лісом, почитати книгу, спробувати себе в ролі лісівника та просто подихати свіжим повітрям.

«Протяжність цієї стежки 2,1 км, вона проходить через базовий розсадник, масиви Станишівського лісництва. Є дванадцять стаціонарних локацій, поміж них розміщенні інформаційні знаки та стенди, є лісова читальня, це така маленька імпровізована бібліотека, в які є книги на різну тематику. Ми знаходимося зараз на локації корисні комахи нашого краю, тут представлений скляний вулик, він цікавий тим, що можна подивитися як зовні працює бджолина сім’я в середині», — розповідає директор державного підприємства Житомирське лісове господарство Руслан Карчевський.

У Житомирському лісовому господарстві кажуть: гуляючи лісовою стежкою, можна побачити звірів.

«На даному масиві зараз живуть козуля, ми можемо тут побачити їх місця ночівлі, звичайно тут є заєць, лисиця, також на територію заходить лось. Практично всі звірі, які водяться в лісах нашого регіону можуть бути на цій території», — каже Руслан Карчевський.

На території лісової стежки знаходиться базовий лісорозсадник. Тут фахівці займаються вирощуванням сосон, ялин, модрин та квітів. Начальник базового лісорозсадника Андрій Заремблюк каже, що готові навчити будь-кого садівництву.

«Сосни звичайної вирощуємо близько півмільйона, ялина та модрина – по 100 тисяч. Люди можуть приїхати, ми покажемо, як вона з насінини вирощується, пересадити у відкритий ґрунт, покажемо як з горщика правильно висадити в ґрунт, полити, щоб рослина прийнялася», — зазначає Андрій Заремблюк.

У великій теплиці вирощують саджанці сосон, які в наступному році висадять у житомирських лісах.

«Ось ми маємо результат за два місяці. Із спеціальних касет, які виробляються у Швеції. Цей сіянець продовжує рости, і в наступному році він вже переїде до лісокультурної площі, і буде далі продовжувати своє життя в лісових масивах. Таких саджанців у нас тут 150 тисяч», — каже Руслан Карчевський.

Лісівники говорять, наразі працюють над створенням нових рекреаційних пунктів в області.

«В цьому році ми створили більше 10 об’єктів, площа яких близько 3 га. Це зроблено силами лісової охорони, щоб люди могли безкоштовно відвідати стежку, пізнати лісове господарство, і разом з тим відпочити сім’єю. По області таких об’єктів налічується 92, але ми плануємо ще доробити, і їх буде більше сотні», — розповідає начальник відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Валентин Венгерчук.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області лісівники почали розводити фазанів та зайців у напіввільних умовах. Фоторепортаж з місць, де утримують тварин, дивіться тут..

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс рекреаційна зона Житомирський район лісівники лісгосп  
Матеріали по темі