Місто

​У житомирські дитсадки планують закупити 46 пароконвектоматів

13 July 2021, 17:20

У дитячих садочках Житомира з’являться пароконвектомати, які дозволять готувати більш корисні страви. У департаменті освіти міської ради пояснюють, що це пов’язано зі зміною норм харчування у закладах дошкільної освіти. Згідно з новими нормами, у меню зменшили кількість хліба, картоплі, цукру, тваринного жиру і збільшили кількість овочів, фруктів, м’яса і птиці.

«Ми хотіли закупити пароконвектомати, починаючи з маленьких дітей, дошкільників, тому що саме у дошкільному навчальному закладі формується культура харчування, культура смаків. І я думаю, що якраз коли діти звикнуть цю їжу приймати в садочку, а ще нам більше в цьому допоможуть батьки, які будуть також і вдома підтримувати цю культуру харчування, то в школах нам буде значно краще продовжувати цей проєкт. Там готується їжа, яка більш дієтична, в якій ми можемо покласти менше солі, жиру, яка по об’єму не буде всихатися, яка не буде пригорати. Тобто усі ці компоненти — це те, що потрібно для ростучого організму дитини», — зазначає заступник директора департаменту освіти Світлана Ковтуненко.

На таке обладнання для їдалень депутати виділили більше 3 млн грн.

«Кошти міського бюджету вже виділили — 3,5 млн грн. Зрозуміло, що для того, щоб закупити на всі садочки, нам потрібно до 7 млн, але ми будемо проводити торги. Це вирішуємо зараз з керівниками закладів дошкільної освіти, щоб у торгах була закладена така норма, як закупівля у 2021 році з елементами відшкодування коштів на 2022 рік. Точніше відтермінування коштів на 2022 рік», — розповідає Світлана Ковтуненко.

У департаменті освіти міської ради кажуть, що планують закупити пароконвектомат у кожен дитсадок.

«Пароконвектомати сьогодні є у нас в двох школах — це в школі №30, де ми робили ремонт. Також замінювали обладнання і в гімназії №3. У цій школі у нас також є пароконвектомат. Ми плануємо відкрити садочок № 32, у якому плануємо, щоб теж був пароконвектомат. На сьогоднішній день є 46 садочків, тож 46 пароконвектоматів», — каже Світлана Ковтуненко.

Коли пароконвектомати з’являться у садочках Житомира — поки невідомо, наразі робоча група департаменту визначається із маркою обладнання, лише після цього буде здійснено закупівлю.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року Міністерство охорони здоров’я розробило проєкт постанови КМУ «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Як повідомляв Житомир.info, напередодні початку нового навчального року 2020-2021 у департаменті освіти Житомирської міської ради пояснили, як забезпечуватимуть харчуванням школярів під час адаптивного карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пароконвектомат дитсадок школа їдальня кухня харчування департамент освіти  
Матеріали по темі