Здоров'я

​У житомирській дитячій лікарні розповіли, чи можна батькам бути у відділенні реанімації та які є обмеження

21 July 2021, 16:50

У 2016 році МОЗ своїм наказом № 592 надало можливість відвідувачам цілодобово перебувати у реанімації. Вільний доступ для родичів пацієнтів надають і у дитячій міській лікарні імені Володимира Башека. Тут лікарі переконанні, що присутність батьків вкрай важлива для лікування дітей.

«Наша реанімація одна з перших стала відкритою в Україні. Це відбулося в 2008-2009 рр., коли батьків почали допускати до дітей, які знаходилися у відділені інтенсивної терапії на день, і потім з 2014 року батьки вже почали залишатися цілодобово зі своїми дітьми. В нас батьки знаходяться з дітьми цілодобово. Звичайно, якщо є потреба, можуть мінятися. Якщо мамі потрібно відлучитися, може залишитися батько, або хтось рідний дитини. За наказом МОЗ немає обмежень по віку. Якщо дитина сама боїться залишитися, то це не обговорюється, але якщо стан дозволяє батькам відлучитися, діти можуть залишатися і самі. Але якщо батьки наполягають залишитися біля свого 17-річного хлопчика, то звичайно дозволяємо», — розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії Максим Морозько.


За його словами, не пустити до дітей у реанімацію можуть у випадку, якщо батьки самі хворіють.

«Є звичайно і обмеження, які стосуються адекватності батьків, інфекційного контролю. Якщо у людини є виражені прояви захворювання, яке може бути потенційно небезпечним для працівників відділення і для інших дітей, які перебувають у відділені, то таким батькам звичайно варто обмежити доступ або створити умови, щоб зменшити небезпеку», — каже Максим Морозько.

Лікар зізнається, що присутність батьків поруч з маленькими пацієнтами позитивно впливає на їхнє лікування, а ще неабияк допомагає медичним працівникам.

«Коли спершу дозволяли батькам залишатися, медичний персонал і медичні сестри трошки нервували, було незручно, але з часом звикли. Мама перша може помітити, що з дитиною щось не так, що в неї температура. По-друге, дитині не потрібно проводити седацію, щоб її заспокоїти. Оскільки мама — це найкращі ліки та заспокійливе. Зменшується кількість використання медикаментів саме для седації маленьких пацієнтів. Мама допомагає персоналу тим, що кардинально розвантажує в роботі. Вона і виміряє температуру, і погодує дитину. Вона зрозуміє, коли вона плаче просто так, а коли їй щось болить. І звичайно психоемоційний стан самої дитини теж може впливати на швидкість одужання», — розповідає лікар.

Якщо вас не пускають у відділення інтенсивної терапії, ви маєте право звернутися до завідувача відділення із письмовою заявою. Головний лікар має відреагувати протягом 24 годин з моменту її реєстрації. У разі відмови - звернутися зі скаргою до обласного чи міського департаменту охорони здоров’я. Якщо черговий лікар не пускає до відділення, ви маєте право викликати поліцію, щоб скласти протокол.

Нагадаємо, з 22 червня 2016 наказ Міністерства охорони здоров’я України №592 «Про затвердження Порядку допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії» відкрив людям двері до реанімацій, де перебувають їхні родичі.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2016 медик з Житомира опинився на лікарняному ліжку з переломом носа, бо не пустив відвідувача до реанімації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реанімація інтенсивна терапія відвідування дитяча лікарня хворий  
Матеріали по темі