Місто

За хвилину одягнути спецкостюм, сісти в авто і виїхати на виклик: у день професійного свята житомирські рятувальники розповіли про особливості професії

17 September 2021, 15:57

Боротьба зі стихією, порятунок постраждалих та постійний ризик власним життям. Хто вони, рятувальники, – герої чи звичайні люди, які так само виконують свою роботу? До Дня рятівника, який відзначають 17 вересня, тонкощі такої професії журналістка Житомир.info випробувала на собі.

Саме тут з оперативно-диспетчерського центру починається робота рятувальників, тут фіксують надзвичайну подію та дізнаються її деталі.

«Тут ми приймаємо виклики про пожежі та надзвичайні ситуації, і відправляємо автомобіль на місце події. Дзвінків багато, за день ми отримуємо приблизно 1500 дзвінків на одного диспетчера, але до кількості цих дзвінків входять хибні виклики, інколи люди плутають, викликаючи поліцію, «швидку», пожежну, всі потрапляють до нас, як правило у надзвичайній ситуації людина не мислить критично. Також роботи нам додають багато жартівників, дітей, які бавляться», — розповідає помічниця начальника зміни з питань оперативно диспетчерської служби Олена Молодковець.


Після фіксації виклику звучить різкий і незвичний пересічній людині сигнал тривоги, після якого всі миттєво спускаються до машин по пожежній трубі. До речі про трубу, все на так просто, як здається на перший погляд.

Далі надзвичайники мають за лічені секунди одягнути захисний костюм та виїхати на виклик. Спробувати на собі це вирішила і журналістка Житомир.info. Розмір костюмчика виявився завеликим, але, за словами рятувальника, Максима Федорова, наша кореспондентка зробила все правильно.

«В принципі ви одяглися правильно, тільки не вистачає захисного взуття. За хвилину, протягом 60 секунд, рятувальник повинен одягатися, сісти в автомобіль і виїхати за лінію гаража», — каже заступник начальника з аварійно-рятувальної частини ГУ ДСНС у Житомирській області Максим Федоров.

Насправді в такому споряджені пересуватися вільно та з комфортом складно. Але крім цього, рятувальникам майже завжди доводиться користуватися дихальним апаратом, аби вберегти себе від отруєння димом та забезпечити зорову видимість.

«У вас на плечах засоби індивідуального захисту органів дихання, до нього у вас, правда, не вистачає маски захисної, це драгер, вага його приблизно 15 кг, час захисної дії приблизно 30 хвилин, але залежить від важкості й умов роботи. Вона використовується в загазованих та задимлених середовищах, де немає або не вистачає кисню», — розповідає Максим Федоров.

На аварійно-рятувальні роботи надзвичайники виїжджають на авто, яке укомплектоване усім необхідним обладнанням для порятунку людини.

«Тут у нас знаходиться обладнання, з яким рятувальники виїжджають на місце події. Це гідравлічний розтискач, гідравлічний різак і домкрати, один гідравлічний, інший на батареях. Також у нас є пила дискова, використовуємо під час ДТП, якщо потрібно вирізати якісь двері в машині чи дах. Є ще також бензопила, яка здатна різати, як дерево, так і метал. Гідравлічний розтискач використовується в ДТП, де потрібно двері відкрити, як домкрат, щоб щось розтиснути, припідняти бетонну конструкцію, металеву. Гідравлічний різак, він застосовується, якщо потрібно якусь конструкцію перерізати, деталь автомобіля, щоб витягнути потерпілого», — каже Максим Федоров.

Бути рятувальником справа не з легких, але обирають цю професію надзвичайники вже з дитинства.

«Я з дитинства займався пожежно-прикладним видом спорту, 10-11 класі я вже знав, що буду вступати до Харківського національного університету цивільного захисту, і обрав професію пожежного рятувальника. Складність такої професії полягає у великому психологічному та фізичному навантаженні, треба бути готовим до будь-яких складнощів. Кожна людина повинна захищати свою батьківщину, не тільки від збройного агресора, а й від стихійного лиха. Це відповідальна професія, тому що тут ти відповідаєш не тільки за себе, а ще й за свого товариша, який знаходиться в будинку, в машині, на висоті, мені це подобається», — розповідають рятувальники Максим Федоров та Павло Антоневський.

У день професійного свята рятувальники зичать своїм колегам, на перший погляд, простих, але надзвичайно цінних речей.

«В цей день я бажаю своїм колегам поменше викликів та виїздів і побільше проводити часу зі своїми близькими, гарного настрою, терпіння, наснаги та удачі. Щастя та здоров’я!», — Бажають своїм колегам Максим Федоров та Павло Антоневський.

Один день з життя житомирських пожежників – у фоторепортажі

Як повідомляв, Житомир.info у 2020 році тринадцятьох рятувальників та чотирьох військовослужбовців Збройних сил України 23 квітня нагородили за гасіння лісових пожеж у квітні 2020 року в Овруцькому та Олевському районах Житомирської області, п'ять рятувальників отримали цінні подарунки (ручні годинники) від прем'єр-міністра України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День рятівника ДСНС рятувальник  
Матеріали по темі