Місто

Мер закликає містян зібратися біля «Житомиргазу», бо компанія має намір підняти тариф на розподіл газу в 2,5 раза

25 October 2021, 09:25

АТ «Житомиргаз» має намір підняти тариф на розподіл газу у 2,5 раза всупереч позиції Уряду і президента. Аби оголосити намір про підняття тарифу, «Житомиргаз» планує зібрати громадські слухання.

Про це 23 жовтня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«У понеділок, 25 жовтня, об 11:00 АТ «Житомиргаз» планує зібрати громадські слухання й оголосити про намір підняття тарифу. Мова йде про оплату за розподіл природного газу (транспортування), який «Житомиргаз» збирається підняти у 2,5 раза», – йдеться у повідомленні.

Міськрада наводить такий приклад: сьогодні ціна за транспортування газу для населення та підприємств складає 2, 016 грн, у разі підняття тарифу, вона зросте до 5,028 грн за метр кубічний.

«Якщо у середньому сім’я взимку використовує 200-300 кубів газу на місяць (а це 2000-3000 грн у грошовому еквіваленті), то навантаження на гаманець споживача зросте автоматично на 600-900 гривень на місяць», – пояснюють у міськраді.

«Підприємство «Житомиртеплокомуненерго» свідомо не піднімає ціну на теплопостачання, щоб уникнути навантаження на кінцевого споживача, на кожну конкретну людину. А монополіст закладає собі у тариф 334 мільйони прибутку!» - коментує ситуацію Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Зазначається, що для теплокомуненерго такий крок призведе до того, що заплановані нарахування у 110 млн грн виростуть до 275 мільйонів у наступному році. За словами заступника міського голови Сергія Кондратюка, таке навантаження на бюджет громади означатиме повну відсутність фінансування доріг, скверів, парків тощо.

«Ми повинні зібратися громадою у понеділок біля «Житомиргазу» і рішуче висловити свою позицію. Є підписаний Меморандум, аби люди критично не відчули на собі різницю між закупівлею газу та ціною у платіжках, а є монополіст, який закладає собі мільйонні прибутки», – каже Сергій Сухомлин.



Фото документа з сайту Житомирської міської ради

Нагадаємо, 23 вересня 2021 року КП «Житомиртеплокомуненерго» повідомило про намір підвищити тарифи на теплопостачання: для населення тариф може зрости приблизно на 5 %, для бюджетних і релігійних організацій вартість послуг зросте майже вдвічі. 5 жовтня комунальне підприємство повідомило, що перерахунок, який було виконано КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради згідно припису ГУ Держпродспоживслужби в області і відображено в сальдових залишках споживачів в квитанціях за липень – серпень 2021 року, вирішили анулювати.

8 жовтня 2021 року виконком Житомирської міської ради затвердив нові тарифи на теплову енергію. Проте, за словами заступника мера Сергія Кондратюка, для населення вони не зміняться.

Детальніше про встановлення тарифів та початок опалювального сезону дивіться у сюжеті на нашому сайті

Як повідомляв Житомир.info, на сесії Житомирської міської ради 23 вересня 2021 року депутати проголосували за звернення до президента, Кабінету міністрів, Верховної ради щодо недопущення підвищення тарифів і забезпечення їх обґрунтованого рівня. Перед цим, на засіданні міськвиконкому 1 вересня, мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що в цьому році вперше складається ситуація, коли централізоване опалення буде дешевше, ніж індивідуальне.

30 вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, яке відбулося в Києві під головуванням Президента України, був підписаний Меморандум про непідвищення рівня тарифів. На засіданні міськвиконкому 1 жовтня мер Житомира наголошував, що держава для населення зафіксувала ціну на газ для теплокомуненерго на рівні – 7,4 грн за 1 куб, що дасть змогу пройти опалювальний сезон не підіймаючи тариф, він залишиться на рівні минулого року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газопровід Житомиргаз розподіл газу тариф  
Матеріали по темі