Суспільство

Відмова вакцинуватися не підстава для звільнення, а відсторонення може тривати й рік. Роз’яснення управління Держпраці в Житомирській області

15 November 2021, 14:33

На який термін, як саме мають відсторонювати від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19 та чи можуть через це звільнити – про це 15 листопада журналісти Житомир.info дізнавалися в Управління Держпраці у Житомирській області.

Наразі до управління звернулося п’ять працівників щодо відсторонення від роботи за відмову вакцинуватись.

«Чотири суб'єкти звернулися за роз'ясненнями, тобто ми ще не знаємо чи відсторонили їх чи ні, але роз'яснення вже надали. Це все освітяни, подали звернення щодо надання роз'яснень, як я розумію, вони очікують, що їх відсторонять. Одна людина звернулася безпосереднього щодо її відсторонення від роботи. Це навчальний заклад, але не посада вчитися – це службовець допоміжний, це в Коростені», – говорить начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.


Працівника мають відсторонювати за певним алгоритмом.

«Якщо на підприємстві є невакциновані люди, які ухиляються або відмовляються (тобто людина суб’єктивно не бажає вакцинуватися), то керівник такого підприємства зобов'язаний спочатку попередити, визначити дату, з якого числа буде відсторонена людина, потім виписується наказ, ознайомлюється ця людина з наказом про відсторонення. У разі відмови від ознайомлення з наказом, має скластися колегіальний акт щодо встановлення факту відмови від ознайомлення з даним наказом. І людина відсторонюється без збереження заробітної плати, а також не йде стаж до отримання щорічної відпустки та стаж пенсійний», – розповідає Сергій Сечін.

Якщо ви вважаєте, що вас незаконно відсторонили від роботи, можна звернутися до суду. Також в управлінні наголошують, що недотримання алгоритму є підставою для оскарження.

«Поки існує наказ Міністерства охорони здоров’я та наказ Кабміну, і можна оскаржити безпосередньо своє відсторонення. Треба спочатку оскаржити наказ і постанову, тобто вибивати фундамент із цього. За моєю інформацією, цей наказ та постанова вже оскаржені, наскільки я розумію, у Київському адміністративному суді. Для початку для того, аби з'ясувати всі обставини справи, спочатку потрібно звернутися до нас. Ми виходимо на місце та розглядаємо всю документацію, яка передує відстороненню. Якщо ми робимо висновок щодо порушення процедури та алгоритму відсторонення, людина може виграти у суді, тільки враховуючи порушення процедурних питань», – зазначає начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

Також працівник може піти у планову відпустку замість відсторонення. А ось отримати лікарняний лист не вийде.

Звільнити з посади через відмову вакцинуватися не мають права, запевняють у Держпраці.

«Що стосується звільнення, то це не є підставою для звільнення. Постанова Кабміну чітко визначає: (відсторонення) до вакцинації або закінчення карантину. Тобто людина може бути відсторонена і на рік», – сказав Сергій Сечін.

Начальник Управління Держпраці у Житомирській області також розповів про рівень вакцинації серед своїх колег.

«Повністю вся структура вакцинована, одна особа, яка не вакцинована, перебуває на лікарняному. Вона вже попередження, в разі її виходу на роботу, вона буде відсторонена. Тих людей, які категорично не бажають вакцинуватися, треба завести до моргу або в палати для тяжких хворих ковідних, щоб вони подивилися на наслідки», – говорить Сергій Сечін.

Зазначимо, що МОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим з 9 грудня 2021 року.

З роз’ясненням Управління Держпраці щодо відсторонення від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19 можна ознайомитися ТУТ

Нагадаємо, 11 листопада 2021 року перша заступниця голови Житомирської облдержадміністрації Наталія Остапченко інформувала, що в ОДА від роботи відсторонили одного працівника, який відмовився вакцинуватися проти COVID-19. У районних державних адміністраціях таких працівників п’ять.

12 листопада заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич розповідала, що від роботи у навчальних закладах відсторонені 34 працівники, які з тих чи інших причин не отримали щеплення проти коронавірусної хвороби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпраці відсторонення вакцинація працівник  
Матеріали по темі