Місто

Влада хоче зробити в центрі Житомира смуги для громадського транспорту, якими їздитимуть і велосипедисти

23 November 2021, 16:48

Рік тому житомирська велоспільнота розробила схему дорожньої розмітки з велосмугами по проспекту Незалежності й передала її міській раді. Також велосипедисти просили повернути посаду велоуповноваженого, натомість влада запропонувала компроміс - залучати представників до робочих нарад.

Ми запитали у представників велоспільноти, чи взяли до уваги їхні пропозиції та чи є зрушення у розвитку велоінфраструктури.

«Історія з проспектом Незалежності продовжується. Нам відповіли тим, що наші пропозиції будуть враховані, взяті до уваги, але бачимо, що після того, як змінилася ширина смуги на те, що по ДБН встановлена, на Покровській та проспекті Незалежності з'явилася четверга смуга для автомобілів. Це або вони так врахували (пропозиції велоспільноти), або дійсно були певні нюанси. Реконструкція або поновлення розмітки не була передбачена цього року, вона може з’явитися при реконструкції самого проспекту», - розповідає представник велоспільноти Житомира Андрій Бабак.


Андрій представляв інтереси велоспільноти на робочих нарадах. Каже: далі обговорень справа поки що не дійшла.

«Ми хоч і вступали в робочі групи, але результату, щоб велосипедисти відчули. поки немає», - додає Андрій Бабак.

У міській раді повідомили, що наступного року на центральних вулицях можуть з’явитися смуги для громадського транспорту, якими зможуть користуватися також велосипедисти. Це вирішить проблему із завузькими ділянками, де немає місяця для велодоріжок чи велосмуг.

«Остання нарада, що у нас була з представниками французької компанією і велоспільнотою була домовленість, що на наступний рік в організацію дорожнього руху внести невеликі зміни, а саме - внести смуги громадського транспорту, які поєднувались з велодоріжками», - говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Такий варіант велосипедисти підтримують.

«Такі смуги (для громадського транспорту) у нас в Житомирі вже є. Це є відрізок від вулиці Львівської до Грушевського, що є продовженням велодоріжки, яка йде по вул. Небесної Сотні. і така ж сама смуга ДЛЯ громадського транспорту є від майдану Короленка від школи №6 і до вул. Грушевського. Оскільки у нас потік громадського транспорту меншій, ніж загальний потік автомобілем, то велосипедисту буде зручно рухатись ним», - коментує представник велоспільноти Житомира Андрій Бабак.

Олександр Шевчук наголошує: повноцінні велодоріжки та велосмуги зможуть передбачити лише під час капітального ремонту вулиць. Велосипедна інфраструктура є у проєкті реконструкції частини вулиці Київської.

«Я думаю вже закінчений проєкт Київська від Небесної сотні до київського шляхопроводу. Там обов'язково буде передбачена велодоріжка, там буле повністю реконструкція вулиці й у такому випадку вона буде частково на тротуарі, частково на дорозі», - каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Нагадаємо, 9 червня 2020 року кілька десятків житомирських велосипедистів приїхали до управління патрульної поліції, аби нагадати, що вони є повноправними учасниками дорожнього руху. За словами організаторів акції «Підтримай Велорух в Житомирі», керівництво відділу безпеки поліції відмовляється погоджувати проєктну документацію по розмітці дорожнього покриття вулиць, у якій передбачені велосмуги, що звужують ліву смугу руху на 25 см.

16 червня 2020 року на сайті міської ради був оприлюднений проєкт рішення виконкому, відповідно до якого у Житомирі збираються запровадити заходи, спрямовані на підвищення безпеки дорожнього руху та вдосконалення дорожніх умов на вулицях міст: на деяких вулицях обмежать швидкість до 50 км/год, а на восьми – звузять ліву смугу руху.

Як повідомляв Житомир.info, 2 серпня 2019 року директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет повідомив, що у проєкті капітального ремонту дороги на вулиці Великій Бердичівській передбачені велодоріжки (захисні смуги). В серпні 2020 року у міській раді розповідали, що такі захисні смуги нанесуть також на Грушевського, Театральній, Перемоги та Покровській. Їх називали альтернативою велосмуг.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велодоріжка Шевчук транспорт дорога  
Матеріали по темі